Moment...stránka sa načítava
Moment...stránka sa načítava

Blog

Na našom blogu sa môžete dozvedieť množstvo informácií zo sveta financií, taktiež tu nájdete zaujímavé články, doplňujúce informácie o našich službách a možnosti investovania.

Vzdelanie ako investícia do seba

Máte pocit, že odkedy ste opustili školské lavice a začali pracovať, nepotrebujete sa už nič učiť? Nenechajte sa pomýliť, vzdelanie je stále jednou z najlepších investícií do seba a svojej budúcnosti, pričom vôbec nepreháňame, ak uvedieme, že zodpovedný prístup k sústavnému vzdelávaniu vám môže poriadne zmeniť život. Vysvetlíme, prečo sa oplatí vzdelávať aj v produktívnom veku a ako si vybrať ten správny smer.

Vzdelávanie nemusí viesť iba k rekvalifikácii

Kvalitné vzdelanie je dnes dôležitejšie ako kedykoľvek predtým. Doba sa veľmi rýchlo vyvíja a rýchle napredovanie moderných technológií v čoraz väčšej miere mení spôsob, ako pracujeme. Na ľudí sa zároveň v mnohých profesiách kladú čoraz väčšie nároky a jedným zo spôsobov, ako držať krok s dobou je aj neustále vzdelávanie sa. Stále navyše platí, že kvalitné vzdelanie nebude nikdy zbytočné.

Samotné vzdelávanie popri práci však nemusí viesť nutne iba k rekvalifikácii, ktorej sme sa podrobnejšie venovali v tomto článku. Čoraz častejšie sa hovorí aj o tzv. re-skillingu, čo znamená, že v rámci kariérneho postupu sa naučíte nové zručnosti, vďaka ktorým získate v práci širšie kompetencie alebo úplne iné pracovné miesto bez toho, aby ste zmenili zamestnávateľa. V rámci re-skillingu sa jednoducho „preučíte“ na niečo, čo váš zamestnávateľ dokáže ohodnotiť lepšie.

Prečo sa oplatí kontinuálne vzdelávať?

Vzdelávanie popri zamestnaní či inak nastavenej kariére však nemusíme vnímať len vo vzťahu k pracovnému miestu či lepšiemu finančnému ohodnoteniu. Celoživotné vzdelávanie vám umožní naplno sa prispôsobiť zmenám v pracovných postupoch a uplatňovaní nových technológií. Okrem toho vám ale prinesie výhody aj v iných ohľadoch.

Kontinuálnym vzdelávaním totiž nezískate len nové pracovné zručnosti, ale učenie sa prináša aj osobný rozvoj. Získavate totiž nové poznatky, rozširujete svoje obzory a v neposlednom rade aj popri vzdelávaní nadväzujete nové kontakty. Toto všetko vám môže v blízkej ale aj vzdialenejšej budúcnosti veľmi pomôcť, a to nielen z kariérneho hľadiska.

Pri vzdelávaní sa však nemusíte orientovať len na zdokonaľovanie toho, čo už práve robíte. Práve naopak, môžete si stanoviť za cieľ, že začnete prehlbovať svoje záujmy, prípadne hľadať celkom nové možnosti uplatnenia. Nech už bude cieľom vašich vzdelávacích aktivít čokoľvek, potrebujete v zásade vnútornú motiváciu, nájsť si trochu času a tiež si na vzdelávanie vyčleniť financie. Ak aj bude riešením rýchla pôžička na zaplatenie kurzu, ide o investíciu, ktorá sa vám s najväčšou pravdepodobnosťou oplatí!

Využite moderné spôsoby vzdelávania

Pri slovách ako je vzdelávanie sa už nemusíte obávať dlhých večerov strávených nad knihami, pričom platí, že vzdelanie je dnes omnoho dostupnejšie ako kedykoľvek predtým. Postačí vám vôľa začať spolu s pripojením na internet a vyberať si môžete z nepreberného množstva online kurzov. Ak neviete kde začať, pozrite sa na stránku Coursera.org alebo Udemy.com, kde nájdete kurzy doslova od výmyslu sveta, stačí si len vybrať oblasť, ktorá vás zaujíma.

Hľadať si môžete samozrejme aj voľne dostupné interaktívne kurzy, no dávajte si pozor na ich kvalitu. Zaujímajte sa o to, kto garantuje správnosť informácií, dĺžku kurzu a prípadné skryté poplatky, napríklad za vydanie certifikátu. Stretnúť sa tiež môžete s kurzami, kde je základná časť síce zdarma, no ďalšie lekcie už budú spoplatnené. Výborným príkladom voľne dostupných kurzov pre každého, koho zaujíma online marketing a získavanie digitálnych zručností je Digitálna garáž.

Ako si nájsť vhodné kurzy?

Ak ste už začali pátrať po dostupných spôsoboch vzdelávania, zrejme ste už narazili na stovky rôznych kurzov. Kvantita ale ani v tomto prípade nie je zárukou kvality a tak si jednoducho treba vedieť vybrať. Okrem ceny a trvania kurzu by ste sa mali zaujímať aj o to, aké uplatnenie môžete vďaka danému kurzu získať, kto je jeho garantom, akým spôsobom prebieha jeho ukončenie a v neposlednom rade aj koľko zaplatíte. Neplatí priama úmera, že čím drahší kurz si vyberiete, tým sa viac naučíte.

Zaujímajte sa preto o skutočné referencie a aj to, či vám daný kurz má potenciál niečo priniesť. Nevyberajte si kurzy len tak na slepo s tým, že vás daná téma možno osloví a možno nie. Pýtajte sa skôr, ako budete vedieť nadobudnuté poznatky zužitkovať, a to či už v zamestnaní alebo v osobnom živote. V prípade, že kurz súvisí s výkonom vášho zamestnania, skúste sa poradiť aj s vaším zamestnávateľom. Vašu snahu určite ocení.

Už Ján Amos Komenský tvrdil, že „Škola života nepozná prázdniny“, a hoci zladiť ďalšie štúdium s prácou a každodennými aktivitami môže byť náročné, nevzdávajte sa. Aj po malých krôčikoch sa totiž môžete dostať k cenným vedomostiam a znalostiam, ktoré vám zmenia život k lepšiemu.

Pridané dňa: 20.05.2024
Späť na Blog

Žiadosť o pôžičku

Chcem si požičať:

plus minus

Počet dní:

plus minus
Chcem si požičať:
Počet dní:
Úrok:
Aukčný poplatok:
Na účet dostanete:
Spolu vrátiť: