Moment...stránka sa načítava
Moment...stránka sa načítava

Blog

Na našom blogu sa môžete dozvedieť množstvo informácií zo sveta financií, taktiež tu nájdete zaujímavé články, doplňujúce informácie o našich službách a možnosti investovania.

Rekvalifikácia vám môže zmeniť život

Kariéra môže v rôznych obdobiach života nabrať celkom iné smerovanie ako by ste si vôbec vedeli predstaviť. Napokon, nemenia sa iba vaše ciele, ale aj svet okolo vás a niekedy sa jednoducho oplatí vykročiť do neznáma a vo svojom pracovnom zameraní takpovediac zmeniť kurz. Vôbec nepreháňame, keď uvedieme, že rekvalifikácia vám môže zmeniť život, a to nielen pracovný. Čo sa o tejto možnosti oplatí vedieť?

Čo je to rekvalifikácia?

Ak ste navštívili Úrad práce, alebo pozorne sledujete pracovné ponuky, s pojmom rekvalifikácia ste sa už určite stretli. Keďže vás nechceme zaťažovať nudnou teóriou a definíciami, tak iba uveďme, že pojem rekvalifikácia označuje rôzne vzdelávacie aktivity zamerané na zvýšenie možnosti uplatnenia na trhu práce v rámci určitého segmentu, prípadne na získanie konkrétneho pracovného miesta. Ako aj z názvu vyplýva, kurz smeruje k získaniu novej kvalifikácie odlišnej od doterajšej a teda spravidla aj končí získaním dokladu o jej získaní. V prípade akreditovaných vzdelávacích programov je častou podmienkou na získanie osvedčenia profesijnej kvalifikácie úspešné absolvovanie skúšok.

V prípade, že máte záujem o absolvovanie rekvalifikačného kurzu, hľadať môžete buď „na vlastnú päsť“, prostredníctvom svojho zamestnávateľa, ak túto možnosť ponúka a v prípade zaradenia do evidencie uchádzačov o zamestnanie aj na príslušný Úrad práce sociálnych vecí a rodiny. V prvom prípade stačí použiť online vyhľadávanie a dostanete sa k rôznym možnostiam, ako absolvovať rekvalifikačný kurz.

Rekvalifikácia nevedie len k lepšej práci – aké sú ďalšie výhody?

Je zrejmé, že mnohých účastníkov rekvalifikačných kurzov motivuje predovšetkým možnosť získať zaujímavejšiu a lepšie platenú prácu. Okrem toho však môžete počítať aj s ďalšími výhodami. Zlepšíte svoju konkurencieschopnosť na trhu práce pretože sa stanete expertom na viacero oblastí, nadobudnete cenné znalosti a zručnosti, čo sa vám v mnohých ohľadoch zíde aj mimo pracovného života, a tiež môžete získať nové kontakty. Dokonca, rekvalifikačné kurzy je možné považovať aj za určitú prevenciu pred vyhorením, pretože sú spôsobom, ako vystúpiť zo svojej zóny komfortu a opustiť ubíjajúci stereotyp.

Popri výhodách rekvalifikácie treba najmä pre nerozhodných dodať malé povzbudenie. Rekvalifikačných kurzov sa netreba báť ani sa im vyhýbať, učíme sa totiž celý svoj život a dnes možno ani netušíte, ako bude vaša terajšia snaha ocenená v budúcnosti. Absolvovaním rekvalifikačného kurzu navyše veľmi pravdepodobne zlepšíte aj svoju finančnú situáciu, čo povedie napríklad k skoršiemu splateniu pôžičky, hypotéky či iných záväzkov.

Ako rekvalifikácia prebieha?

Nech už ste sa pre rekvalifikáciu rozhodli z akýchkoľvek dôvodov, v prvom rade záleží od vašej východiskovej situácie. Rekvalifikačné kurzy si môžete hľadať aj svojpomocne a podľa oblasti záujmu sa prihlásiť. Ďalšou možnosťou je rekvalifikačný kurz od vášho zamestnávateľa, ktorý vám zabezpečí presun na pracovné miesto, kde sa vyžaduje odlišná kvalifikácia. Ak ste napríklad nezamestnaný, využiť môžete rôzne podporné programy realizované úradom práce.

Príkladov úspešných rekvalifikácií sa dá nájsť desiatky, treba mať len čo najpresnejšiu predstavu o tom, v akej oblasti by ste sa chceli uplatniť. Napríklad, ak ste síce vyštudovali vysokú školu s ekonomickým zameraním, no láka vás práca programátora, nič nebráni tomu, aby ste si vybrali rekvalifikačné kurzy, kde sa naučíte pracovať vo vybraných programovacích jazykoch.

Hoci takéto štúdium je často pomerne intenzívne a zhustené do pár týždňov či mesiacov, dá sa zvládnuť aj na diaľku a dokonca popri rodinnom či pracovnom nasadení. Na výber máte totiž medzi kurzami, ktoré prebiehajú nielen prezenčne, ale aj online a kombinovane. Pripravte sa ale na to, že vo väčšine prípadov budete náklady na kurz znášať sami, prípadne pri splnení podmienok neskôr požiadať o ich refundáciu napríklad prostredníctvom úradu práce, alebo zo strany zamestnávateľa. Keďže nejde vždy o práve nízke sumy, môže byť v tomto smere šikovným pomocníkom aj rýchla pôžička.

A čo vás čaká na záver? Pre úspešné absolvovanie kurzu je potrebné splniť rôzne kritériá, spravidla je to ale zvládnutie záverečnej skúšky a splnenie podmienky minimálnej miery dochádzky, resp. účasti. Ako pri všetkom platí, pred definitívnym rozhodnutím si o kurze, jeho obsahu a organizátoroch (zaujímajte sa tiež o akreditáciu) zistite čo najviac.

Rekvalifikácia ako spôsob podpory zamestnanosti

Rekvalifikačné kurzy patria medzi nástroje aktívnych opatrení na trhu práce a teda podporuje ich aj EÚ viacerými projektmi. U nás je možné využiť program REPAS+, stačí byť zaevidovaný medzi uchádzačmi o zamestnanie a podať žiadosť o poskytnutie príspevku na rekvalifikačný kurz. Postup pritom nie je vôbec zložitý, stačí si vybrať rekvalifikačný kurz, pričom po jeho schválení a vašom následnom absolvovaní vám Úrad práce preplatí kurzovné, a to v celej výške.

Pochopiteľne, na využitie tejto možnosti je naviazaných viacero podmienok, ktoré sa navyše relatívne často aj menia. Najlepším riešením je preto informovať sa priamo na príslušnom Úrade práce. Ak si teda dlhšie neviete nájsť prácu, prípadne vás aktuálne pracovné ponuky vôbec nelákajú, tak možno práve cez rekvalifikačný kurz vedie vaša cesta k vysnívanému zamestnaniu a spokojnejšiemu životu.

Pridané dňa: 31.10.2023
Späť na Blog

Žiadosť o pôžičku

Chcem si požičať:

plus minus

Počet dní:

plus minus
Chcem si požičať:
Počet dní:
Úrok:
Aukčný poplatok:
Na účet dostanete:
Spolu vrátiť: