Moment...stránka sa načítava
Moment...stránka sa načítava

Blog

Na našom blogu sa môžete dozvedieť množstvo informácií zo sveta financií, taktiež tu nájdete zaujímavé články, doplňujúce informácie o našich službách a možnosti investovania.

Úvery vs. krátkodobé pôžičky

Pojmy ako úver a krátkodobá pôžička sú každému podvedome tak nejak známe, možno ste už aj sami niektorý z týchto produktov už využili. Vysvetliť však ich presný význam a rozdiely medzi nimi už ale pre mnohých nemusí byť tak jednoduché. Pripravili sme preto ich porovnanie a poradíme, v akých prípadoch sa oplatí uprednostniť jednu či druhú možnosť.

Nie je úver ako úver

Úver a pôžičku si veľa ľudí často zamieňa, hoci sú si veľmi podobné, predsa len majú viacero rozdielov. Dokonca aj medzi samotnými úvermi existujú rozdiely, ktoré sa oplatí poznať. Vo všeobecnosti preto uveďme, že úver je poskytnutie peňažných prostriedkov zo strany veriteľa v prospech dlžníka, s tým, že dlžník je povinný tieto peňažné prostriedky po určitom čase vrátiť a okrem toho zaplatiť úrok, prípadne ďalšie poplatky (napríklad poplatok za poskytnutie úveru).

Úvery je potom možné deliť podľa rôznych kritérií na účelové a bezúčelové, prípadne na krátkodobé či dlhodobé, alebo hypotekárne, pre ktoré je typické zriadenie záložného práva v prospech splácanej nehnuteľnosti.

Na krátkodobý úver môžete naraziť napríklad aj keď sa v obchode rozhodnete zakúpiť tovar na splátky. V takom prípade ide o najčastejšie o tzv. krátkodobý úver, pre ktorý je typická doba splatnosti do 1 roka. Len pre porovnanie uveďme, že pri strednodobých úveroch je splatnosť do 5 rokov a pri dlhodobých zas nad 5 rokov. V prípade úverov si môžete požičať spravidla viac, no platí, že čím na dlhšie si úver zoberiete, tým viac za neho v konečnom dôsledku zaplatíte.

Vybral som si úver. A čo ďalej?

Skôr ako sa rozhodnete pre konkrétny úver, vždy si zistite, kto je jeho poskytovateľom a tiež, aké ďalšie možnosti okrem splatenia budete mať. Môže totiž nastať situácia, že sa úveru budete chcieť zbaviť, prípadne ho refinancovať prostredníctvom iného subjektu a pôvodný poskytovateľ sa vám bude pokúšať naúčtovať dodatočné poplatky. Zaujímajte sa tiež o možnosť predčasného splatenia a jeho podmienok. Niekedy môže byť za predčasné splatenie účtovaný vysoký poplatok, kvôli ktorému sa vám toto riešenie vôbec neoplatí.

Ako sa odlišuje krátkodobá pôžička?

Už v úvode sme spomenuli pôžičky, ktorých opäť existuje niekoľko typov. Veľmi často sa napríklad môžete stretnúť s označeniami ako rýchla či okamžitá, alebo nebodaj blesková pôžička. Stretnúť sa ale môžete aj s pojmom P2P pôžička, ktorá môže byť rovnako krátkodobá, ako aj dlhodobá. Len pre úplnosť dodajme, že tomuto typu pôžičky sme sa bližšie venovali v našom nedávno zverejnenom článku. Pôžička sa od úveru odlišuje tým, že predmetom požičania nemusia byť iba peniaze. Spoločné je to, že veriteľ musí dlžníkovi po uplynutí dohodnutej doby alebo na jeho vyzvanie vrátiť dohodnutú vec, resp. čiastku peňazí. Dôležitý rozdiel spočíva tiež v tom, že pôžička môže byť aj bezodplatná, teda v takom prípade nemusí dlžník zaplatiť úrok, prípadne iné poplatky.

Zaujímavé sú aj krátkodobé pôžičky, ktorých splatnosť môže byť skutočne veľmi krátka, napríklad len 15 dní či 30 dní. Takáto pôžička s krátkou splatnosťou je vhodná pre všetkých, ktorí si potrebujú rýchlo kúpiť niečo drahšie ešte skôr ako im príde výplata, prípadne na vykrytie neočakávaných výdavkov.

Rovnako ako v prípade úverov ale platí pravidlo, zistiť si pred požičaním čo najviac o poskytovateľovi a oboznámiť sa so všetkými súvisiacimi poplatkami. Nemala by vás teda zaujímať iba výška úroku.

V tejto súvislosti spomeňme, že úrok sa platí pravidelne a je vypočítaný z dlžnej čiastky, no práve ostatné poplatky je potrebné od neho dôsledne odlišovať. Poplatky totiž môžu niekedy svojou výškou poriadne prekvapiť, na strane druhej si ale treba uvedomiť, že aj poskytovateľovi pôžičky v súvislosti s jej poskytnutím vznikajú náklady, ktoré je skrátka potrebné uhradiť. V praxi sa tak veľmi často stretnete s tzv. spracovateľským poplatkom. Ten je spravidla jednorazový a môže, ale aj nemusí závisieť od sumy, ktorú si požičiate prípadne dĺžky splácania.

Kedy sa vám oplatí uprednostniť krátkodobú pôžičku?

Ako sme už spomenuli vyššie, krátkodobá pôžička je dostupným a relatívne lacným spôsobom, ako si požičať. Nezáleží na tom, či vás práve zradila práčka a potrebujete rýchlo novú, alebo si chcete urobiť radosť víkendovým wellness pobytom. Pri takejto pôžičke je to jednoduché – rýchlo si požičiate a rýchlo splatíte. Výhodou je však nielen rýchlosť ale aj to, že vďaka krátkej splatnosti toľko nepreplatíte na spracovateľskom poplatku.

Pridané dňa: 24.10.2022
Späť na Blog

Žiadosť o pôžičku

Chcem si požičať:

plus minus

Počet dní:

plus minus
Chcem si požičať:
Počet dní:
Úrok:
Aukčný poplatok:
Na účet dostanete:
Spolu vrátiť: