Moment...stránka sa načítava
Moment...stránka sa načítava

Blog

Na našom blogu sa môžete dozvedieť množstvo informácií zo sveta financií, taktiež tu nájdete zaujímavé články, doplňujúce informácie o našich službách a možnosti investovania.

Prečo hlásiť stratu alebo krádež dokladov?

Krádež celej peňaženky aj spolu s dokladmi nie je ničím nezvyčajným. Stačí chvíľka nepozornosti a vašich dokladov, prípadne hotovosti sa zmocní zlodej. Krádež alebo strata dokladov však v konečnom dôsledku môže zabolieť ešte viac ako keď prídete o „pár drobných“. V každom prípade je dôležité stratu alebo krádež dokladov čo najskôr nahlásiť príslušným orgánom. Poradíme, čo robiť a hlavne, prečo je tak dôležité rýchlo konať.

Stratu alebo krádež dokladov treba ihneď nahlásiť

Každý, kto už zažil stratu dokladov, či už v dôsledku vlastnej nešikovnosti, alebo naopak „šikovnosti“ zlodeja, vie koľko vybavovačiek ho v tejto súvislosti čaká. Hoci vám takáto nečakaná udalosť môže poriadne nabúrať váš program, nahlásenie straty či odcudzenia dokladov sa neoplatí odkladať.

Kým zablokovanie platobnej karty ľahko zvládnete aj cez telefón či prostredníctvom internet bankingu, tak stratu osobných dokladov, ako je občiansky či vodičský preukaz je potrebné nahlásiť osobne, a to na ktoromkoľvek policajnom útvare. Oplatí sa však vedieť, že ak máte občiansky preukaz s čipom, jeho stratu môžete nahlásiť aj elektronicky. Na políciu sa musíte obrátiť aj v prípade straty či krádeže dokladov v zahraničí, pričom obrátiť sa môžete aj na náš konzulát, ktorého zamestnanci dokážu byť nápomocní.

Na polícii celú udalosť nahlásite, policajt s vami vyhotoví zápis a zároveň dostanete potvrdenie o občianskom preukaze, ktoré vám bude slúžiť ako dočasná náhrada za doklad totožnosti. Čo je však najdôležitejšie, tak polícia stratu alebo krádež vášho občianskeho preukazu zapíše do evidencie stratených a ukradnutých dokladov, ktoré sú dôležitou prevenciou pred ich zneužitím. Napokon, táto databáza je verejná a tak v prípade, že vám niekto predkladá občiansky preukaz, môžete si aj sami overiť či sa v nej nenachádza.

Zneužitie osobných údajov je skutočnou hrozbou

V strese z krádeže či straty dokladov a vo víre každodenných povinností si nemusíte hneď uvedomiť, akou silnou zbraňou sú vaše osobné doklady v rukách zlodeja. Kým napríklad vernostné karty z obchodu stačí nechať obnoviť, platobné karty je vhodné hneď zablokovať, aby nedošlo k ich zneužitiu.

Dôsledky zneužitia občianskeho preukazu však môžu byť poriadne nepríjemné. Doklady s vašou podobizňou a osobnými údajmi je možné ľahko zneužiť napríklad na uzatváranie zmlúv, prepis zadlženej obchodnej spoločnosti či vybavenie úveru alebo pôžičky. Zneužitie dokladu totožnosti je navyše online formou možné už v priebehu pár minút. Ak si niekto na „váš občiansky preukaz“ zoberie pôžičku bez vášho vedomia, problémy na seba nenechajú dlho čakať a v prípade, že doklad totožnosti nebude evidovaný ako odcudzený, tak dokazovanie, že došlo k jeho zneužitiu bude komplikovanejšie.

Chrániť si občiansky preukaz a cestovný pas je vašou povinnosťou

Dôležitosť ochrany je vyjadrená aj priamo v zákone č. 395/2019 Z. z. o občianskych preukazoch, ktorý stanovuje, že občan je povinný svoj občiansky preukaz chrániť pred stratou, poškodením alebo zneužitím. Pre ľahšie dodržiavanie tejto povinnosti sme na záver pripravili niekoľko bezpečnostných zásad, na ktoré sa oplatí pamätať.

V prvom rade, všetky svoje doklady pravidelne kontrolujte a odkladajte na bezpečné miesto. Spravidla sa ich oplatí nosiť oddelene od peniazov, ktoré sú pre zlodejov primárnym dôvodom záujmu. Doklady rozhodne nenechávajte voľne pohodené v taškách, kabelke či nebodaj v zaparkovanom vozidle. Dávajte tiež pozor na to, komu sa dokladmi preukazujete.

Nezabúdajte, že vaše údaje môžu byť ľahko zneužité aj v prípade, že ich sami zadáte napríklad na podvodníckom webe imitujúcom e-shop či platobnú bránu. Pri platbách online sa tiež oplatí používať tzv. jednorazovú kartu, ktorú si môžete ľahko vygenerovať prostredníctvom internet bankingu. Na zneužitie vašich údajov totiž ani nemusí dôjsť ku krádeži, stačí, že si váš občiansky preukaz niekto stihne okopírovať, prípadne sa dostane k údajom na vašej platobnej karte. Občiansky preukaz ani platobné prostriedky teda počas manipulácie určite nespúšťajte z dohľadu.

Pridané dňa: 14.04.2023
Späť na Blog

Žiadosť o pôžičku

Chcem si požičať:

plus minus

Počet dní:

plus minus
Chcem si požičať:
Počet dní:
Úrok:
Aukčný poplatok:
Na účet dostanete:
Spolu vrátiť: