Moment...stránka sa načítava
Moment...stránka sa načítava

Blog

Na našom blogu sa môžete dozvedieť množstvo informácií zo sveta financií, taktiež tu nájdete zaujímavé články, doplňujúce informácie o našich službách a možnosti investovania.

Ako sa zorientovať v pôžičkách

V online prostredí, televízii, ale aj v tlači sa môžete stretnúť s ponukami pôžičiek, ktoré majú rôzne názvy. Môžete tak naraziť na „extra výhodnú pôžičku“, ale aj označenia zamerané na konkrétne skupiny ľudí, ako napríklad „pôžička pre mladých“ či naopak „pôžička pre dôchodcov“. Vo väčšine prípadov ide o spotrebiteľské úvery s rôznou dobou splatnosti. Aby ste si vedeli v prípade potreby vybrať tú najvýhodnejšiu možnosť, mali by ste sa v jednotlivých typoch pôžičiek vedieť orientovať.

Kto vám môže poskytnúť pôžičku?

Ak máte záujem o pôžičku, asi vás napadnú najmä dve možnosti, ako sa k peniazom dostať. Jednou z nich je čerpanie pôžičky od banky a druhou čerpanie pôžičky od poskytovateľa spotrebiteľských úverov, tzv. nebankovky. V týchto dvoch prípadoch ide o prísne regulovanú oblasť trhu, kedy je potrebné povolenie a podnikanie podlieha dozoru. Legislatívne zmeny v roku 2016 priniesli väčšiu ochranu pre spotrebiteľa a zákaz viacerých praktík, ktoré úvery predražovali.

Oplatí sa vedieť, že v prípade ak si potrebujete požičať peniaze, vašou jedinou možnosťou zďaleka nie je iba banka alebo nebankový subjekt. Pochopiteľne, požičať si môžete aj od inej osoby, či už to bude rodinný príslušník alebo kamarát. V takomto prípade je vzťah medzi dlžníkom a veriteľom založený najmä na dôvere, pričom neraz ide o požičanie bez akýchkoľvek dokumentov, skrátka „na dobré slovo“. Pri prípadnom spore ale vždy pomôže ako dôkaz aspoň e-mailová alebo SMS komunikácia medzi účastníkmi, potvrdzujúca, že došlo k určitej dohode. Napriek tomu môžu byť ale podobné prípady dôvodom pre narušenie medziľudských vzťahov. Ak si chcete výhodne požičať, máte ešte jednu možnosť, a to komunitné požičiavanie, realizované formou P2P pôžičiek. V tomto prípade si požičiavate od viacerých ľudí prostredníctvom online platformy.

Na pôžičku sa vám tak zložia viacerí ľudia – investori, pričom celý tento proces je zastrešený P2P platformou, ktorá sa zároveň postará o potrebnú zmluvnú dokumentáciu.

Pôžičky podľa dĺžky splácania

Na pôžičky môžeme nazerať z rôznych uhlov pohľadu a jedným z nich je aj dĺžka splácania. Podľa tohto parametra sa pôžičky delia krátkodobé, strednodobé a dlhodobé pôžičky. Väčšina bežných spotrebných úverov má splatnosť v rozmedzí 1 – 8 rokov. Dá sa však požičať aj na kratšie obdobie. V prípade, ak vám chýba iba pár eur do výplaty a nutne si potrebujete niečo kúpiť, alebo zaplatiť za nevyhnutnú opravu, správnym riešením bude krátkodobá pôžička. Pri nej si môžete požičať menší obnos peňazí a doba splácania predstavuje maximálne 2-3 mesiace. Výhodou sú v tomto prípade nízke náklady súvisiace s poskytnutím pôžičky.

V prípade, že potrebujete kúpiť drahší spotrebič, alebo nebodaj auto, môžete siahnuť po tzv. dlhodobej pôžičke. V takom prípade si môžete dobu splácania nastaviť aj na niekoľko rokov. Dlhodobá pôžička sa oplatí najmä vtedy, ak potrebujete splácať po malých splátkach a chcete mať istotu, že na splátku budete vždy mať dostatok financií. Treba však počítať s tým, že poplatok za poskytnutie takejto pôžičky či samotný úrok môže byť o niečo vyšší, pretože vo všeobecnosti platí, že čím dlhšie budete pôžičku splácať, tým vyššie budú vaše náklady. Napríklad, pri kúpe drahšieho tovaru. Ak sa rozhodnete kúpiť telefón na splátky, pokojne ho môžete splácať aj rok.

Pôžička naozaj na čokoľvek?

Dôležité je tiež rozlišovať medzi bezúčelovými a účelovými pôžičkami. Prvý typ je v súčasnosti už veľmi častý, za peniaze z bezúčelovej pôžičky si môžete kúpiť prakticky na kúpu čohokoľvek a veriteľovi nemusíte nijak dokladovať, ako ste požičané peniaze využili. Účelové pôžičky sú v porovnaní s tým, určené na konkrétne použitie, napríklad na stavebné úpravy, kúpu auta či napríklad na financovanie štúdia. Účelové pôžičky majú spravidla nižšie úroky a môžu byť oproti bezúčelovým pôžičkám v mnohom zvýhodnené.

Na strane druhej, takto požičané peniaze môžete vždy použiť len na vopred stanovený účel a toto použitie je potrebné aj relevantne preukázať. Napríklad pri pôžičke určenej na školné budete musieť preukázať prijatie na konkrétnu školu a tiež pravidelne dokladovať platby za štúdium.

Na záver sa oplatí dodať, že pred zobratím pôžičky si treba vždy urobiť dôkladný prieskum trhu a oboznámiť sa so všetkými podmienkami. Na trhu stále existujú možnosti, ako si výhodne požičať, len si treba dať námahu a hľadať.

Pridané dňa: 10.10.2022
Späť na Blog

Žiadosť o pôžičku

Chcem si požičať:

plus minus

Počet dní:

plus minus
Chcem si požičať:
Počet dní:
Úrok:
Aukčný poplatok:
Na účet dostanete:
Spolu vrátiť: