Moment...stránka sa načítava
Moment...stránka sa načítava

Blog

Na našom blogu sa môžete dozvedieť množstvo informácií zo sveta financií, taktiež tu nájdete zaujímavé články, doplňujúce informácie o našich službách a možnosti investovania.

Vyhorenie nie je mýtus: kedy je už naozaj zle?

O vyhorení ste už určite počuli z rôznych strán, pričom k tejto téme sa najčastejšie vyjadrujú práve psychológovia. Tí sa vo svojej praxi stretávajú s vyhorením čoraz častejšie, no napriek tomu je tento syndróm stále predmetom rôznych výskumov. Niečo však o ňom už predsa len vieme. Stretnúť môže prakticky každého a výrazne tak ovplyvniť pracovný aj osobný život. Čo by ste o syndróme vyhorenia určite mali vedieť a kedy tento problém začať riešiť?

Čo je to vyhorenie a ako sa prejavuje?

Začať nemôžeme inak, ako zhrnutím vedeckých poznatkov o syndróme vyhorenia. Ak by sa vám zdalo, že o tomto probléme sa hovorí iba v uplynulých rokoch, nie je to celkom tak. Po prvýkrát bol syndróm vyhorenia popísaný ešte v roku 1974, no je zrejmé, že sa vyskytoval ešte omnoho skôr.

Syndróm vyhorenia, tiež označovaný ako burn out syndrome sa v súvislosti so stále vyšším pracovným nasadením stal doslova fenoménom súčasnosti. Extrémne množstvo pracovných povinností, dlhotrvajúca záťaž, nerovnomerne rozvrhnutý čas medzi prácou a relaxom sú tými najčastejšími predpokladmi, ktoré k vyhoreniu vedú. Zďaleka ale nie sú jedinými – problematický je tiež pocit z finančnej tiesne, neschopnosť splácať dlhy, prípadne nezhody v rodine.

Hoci by sa mohlo zdať, že syndróm vyhorenia je choroba, nie je to tak. Ide totiž o psychický stav s potenciálne dlhodobým trvaním, ktorý má rôzne symptómy. Môže sa prejavovať neustálou únavou, nechuťou do života a akýchkoľvek činností, prípadne nadmernou podráždenosťou alebo nespavosťou. Pridať sa môžu aj rôzne zdravotné ťažkosti z pretrvávajúceho stresu a vyčerpania. Obvykle práve podľa týchto príznakov zistíte, že máte dočinenia práve so syndrómom vyhorenia, a to najmä ak sa vyšetreniami u lekára vylúči skryté ochorenie, či iné príčiny.

Ako si pomôcť?

Spoliehať sa na to, že syndróm vyhorenia vám nehrozí môže byť krátkozraké. Týka sa totiž nielen top manažérov, ale aj lekárov či profesií, pri ktorých sa pomáha iným ľuďom. Postihuje tiež zamestnancov s kreatívnou náplňou práce, pri ktorej treba stále prichádzať s novými nápadmi či dokonca matky na materskej ocitajúce sa v nikdy nekončiacom kolotoči povinností. Prvým krokom k úspechu je uvedomiť si, že máte problém a chuť začať pracovať na jeho riešení. Snažiť by ste sa mali odstrániť prvotný spúšťač, čo môže súvisieť so zmenami pracovných návykov, rozvrhnutím času či dokonca môže viesť až k zmene zamestnania.

Pri hľadaní riešenia vám môže byť veľmi nápomocný psychológ, ktorému sa budete môcť zdôveriť. Ak je jednou z príčin vášho vyhorenia náhla finančná tieseň, pomôckou môže byť aj rýchla pôžička. V prípade, že vás „tlačia dlhy“, ktoré dlhodobo neviete splácať, riešením môže byť splátkový kalendár, vďaka ktorému sa budete môcť opätovne postaviť na vlastné nohy a nebyť otrokom vášho zamestnania.

Vyhorieť sa vám rozhodne „neoplatí“

Najlepším riešením je vyhoreniu predchádzať. Správnou psychohygienou, dostatkom oddychu a nájdením tzv. work-life rovnováhy. Napokon, vyhorenie „sa neoplatí“, jeho výsledkom totiž môže byť nielen poškodenie zdravia, ale tiež finančné problémy či narušenie rodinných vzťahov.

Pridané dňa: 13.05.2022
Späť na Blog

Žiadosť o pôžičku

Chcem si požičať:

plus minus

Počet dní:

plus minus
Chcem si požičať:
Počet dní:
Úrok:
Aukčný poplatok:
Na účet dostanete:
Spolu vrátiť: