Moment...stránka sa načítava
Moment...stránka sa načítava

Blog

Na našom blogu sa môžete dozvedieť množstvo informácií zo sveta financií, taktiež tu nájdete zaujímavé články, doplňujúce informácie o našich službách a možnosti investovania.

Vianočné trhy 2023 u nás aj u susedov

Obdobie adventu je pre mnohých nerozlučne spojené s návštevou vianočných trhov. Tie nájdete takmer v každom väčšom meste, avšak nemusíte zamieriť iba na tie najbližšie. Vybrali sme pre vás tie najzaujímavejšie u nás aj u našich najbližších susedov. Na nasledujúcich riadkoch nájdete tipy na vianočné trhy, za ktorými sa určite oplatí vycestovať a nasať nefalšovanú vianočnú atmosféru.

Očarujúca výzdoba, vôňa vareného vína spolu s ostatnými dobrotami a v pozadí hrajúce vianočné pesničky. Práve toto sú najväčšie lákadlá vianočných trhov, ktorých v celej Európe nájdete požehnane. Po viac ako 2 rokoch plných protipandemických obmedzení sa vianočné trhy konajú presne tak, ako aj predtým.

Vianočné trhy nie sú len o dobrom jedle a pití, ale najmä pohlcujúcej atmosfére, stretnutiach s rodinou a priateľmi no a v neposlednom rade o zážitkoch. Poradíme vám, kam sa za vianočnými trhmi oplatí vybrať a tiež, aký spôsob dopravy si vybrať.

Vianočné trhy na Slovensku

Vianočné trhy nájdete v rôznych podobách vo viacerých väčších mestách. Tie najväčšie sa konajú opäť v Bratislave a aktuálne už majú po svojom slávnostnom otvorení. Rozprestierajú sa na Hlavnom aj Hviezdoslavovom námestí. Tohtoročnou novinkou je to, že sa budú konať dlhšie, keďže s krátkou prestávkou počas sviatkov potrvajú až do Silvestra. Na vianočné trhy v Bratislave sa nemusíte báť vybrať ani s malými deťmi, pripravené budú totiž viaceré oddychové zóny určené pre každého, koho omrzí hluk okolo stánkov.

Ak sa vám nechce cestovať až do hlavného mesta, komornejšiu atmosféru vianočných trhov si vychutnáte aj v Trnave a Nitre. V Trnave sú trhy zamerané predovšetkým na remeslá a kultúrny program, čo ale neznamená, že by ste z nich odchádzali hladní. Nitrianske vianočné trhy zas začali o čosi neskôr, a to až 1. decembra.

Vianočné trhy majú svoju tradíciu aj v Košiciach, kde ich čarovnú atmosféru podtrhuje vysoký vianočný stromček pred Dómom sv. Alžbety, pričom stánky sa tiahnu Hlavnou ulicou. Ak do všetkých doteraz spomenutých miest máte ďaleko, tak vedzte, že vianočné trhy sa tento rok konajú aj v Prešove, Banskej Bystrici, Prievidzi a Trenčíne.

Vianočné trhy u našich susedov

Za vianočnými trhmi sa určite oplatí urobiť jedno- či dvojdňový výlet aj k našim susedom. Zo všetkých sme vybrali jedno či dve mestá, ktoré sú v závislosti od lokality, v ktorej bývate relatívne dobre dostupné.

Rakúsko

Pre obyvateľov západného Slovenska je dostupnou destináciou Viedeň, kde majú vianočné trhy veľmi dlhú tradíciu, pričom patria medzi najväčšie v Európe. Stánky a ozdoby zaplnia viaceré námestia, tie najkrajšie sú ale pri radnici a jedinečnú atmosféru ponúknu aj trhy pri zámku Schönbrunn. Ak sa chcete vyhnúť davom, určite sa vyberte do uličky Spittelberg, prípadne si návštevu naplánujte na pracovné dni.

Ak vám nechýba ochota cestovať ďalej, určite by ste nemali premeškať vianočné trhy v Salzburgu, ktoré zas patria medzi najstaršie v celej Európe. Čaká na vás úchvatná atmosféra, krásne dekorácie vrátane veľkého adventného kalendára a jedinečné sladkosti spojené práve s týmto regiónom. Na výlet do Salzburgu sa ale oplatí vyhradiť dosť času, pretože cesta z Bratislavy do Salzburgu trvá približne 4 hodiny autom.

V prípade, že hľadáte niečo na skok od našich hraníc, tak cez víkendy a sviatky sa vianočné trhy konajú aj na zámku Schloss Hof, kde nechýbajú atrakcie pre deti, remeselné dielne a tiež kulinárske špeciality.

Česká republika

Prahu sa v predvianočnom období určite oplatí navštíviť. Vianočné trhy s krásne navrhnutými drevenými domčekmi prebiehajú na rôznych pražských námestiach, napríklad na Staromestskom námestí, námestí Republiky, námestí Mieru a tiež na „Václaváku“.

Ak by ste to mali príliš ďaleko, za pozornosť určite stoja vianočné trhy v Brne s príznačným názvom „Brněnské Vánoce“, kde na vás v úplnom centre mesta desiatky stánkov a tiež bohatý kultúrny program pre všetky vekové kategórie. Odviezť sa tiež môžete vianočnou električkou.

Maďarsko

Najmä obyvateľom južného Slovenska sa oplatí spraviť si jednodňový výlet na vianočné trhy v Budapešti. Rozlohou aj bohatou ponukou oprávnene patria medzi najväčšie vianočné trhy v Európe. Rozprestierajú sa na námestiach Vörösmarty, Erzsébet a Szent István, kde si môžete pochutnať nielen na alkoholických a nealkoholických nápojoch ale aj podplamenníkoch, údeninách a pravých langošoch. Vianočné trhy v Budapešti sú otvorené až do Silvestra, čiže na výlet sa sem môžete vybrať aj tesne po sviatkoch.

Poľsko

Keď túžite po prežití predvianočnej atmosféry naozaj naplno, nemali by vašej pozornosti ujsť vianočné trhy v Krakove. Vyhraďte si rovno viac ako jeden deň, pretože okrem trhov sa oplatí poobjavovať aj ďalšie lákadlá historického centra. Ak už sa rozhodnete v predvianočnom období navštíviť Krakov, nenechajte si ujsť lokálne špeciality, ako je bigos alebo rôzne kapustové jedlá.

Auto sa často oplatí nechať doma

Polovicou úspechu výletov na vianočné trhy je výber správneho druhu dopravy. Samozrejme, všetky zo spomínaných miest sú pohodlne dostupné osobným autom. Treba si však uvedomiť, že zimné cesty môžu skrývať rôzne nástrahy, najmä pri nepriaznivom počasí. Okrem toho, vianočné trhy sú situované v centrách miest, kde sú spravidla vysoké ceny za parkovanie. Vždy si vopred zistite možnosti parkovania v danej oblasti, aby ste si predvianočný výlet nepokazili pokutou alebo rovno odtiahnutím auta. Nezabudnite, že parkoviská zdarma sa spravidla rýchlo zaplnia a tie platené zas môžu celkom urobiť škrt cez váš rozpočet.

Z tohto pohľadu môže byť omnoho lepšou voľbou práve vlak. Nielenže si ako skupinka cestu užijete viac, ale nemusíte si robiť starosti ani s parkovaním. S Viedňou, Salzburgom Prahou a aj Budapešťou existujú veľmi dobré vlakové spojenia. Pozrieť si ale môžete aj ponuky cestovných kancelárií, ktoré organizujú zájazdy na konkrétne vianočné trhy, pričom v tomto smere môže byť výhodou nielen zabezpečenie dopravy, ale aj ďalšieho sprievodného programu.

Rozhodnutie o výbere dopravného prostriedku necháme už na vás, no celý výlet bude ešte zaujímavejší, ak necháte auto doma, poriadne sa oblečiete a vyrazíte za predvianočným dobrodružstvom.

Pridané dňa: 20.12.2023
Späť na Blog

Žiadosť o pôžičku

Chcem si požičať:

plus minus

Počet dní:

plus minus
Chcem si požičať:
Počet dní:
Úrok:
Aukčný poplatok:
Na účet dostanete:
Spolu vrátiť: