Moment...stránka sa načítava
Moment...stránka sa načítava

Blog

Na našom blogu sa môžete dozvedieť množstvo informácií zo sveta financií, taktiež tu nájdete zaujímavé články, doplňujúce informácie o našich službách a možnosti investovania.

Študentská pôžička: všetko, čo potrebujete vedieť

Štúdium na vysokej škole predstavuje často veľkú životnú zmenu. Mnohí študenti sa práve v tomto období osamostatňujú od rodičov a berú nielen svoj život, ale aj hospodárenie s peniazmi do vlastných rúk. Práve študentská pôžička je spôsobom, ako toto životné obdobie prekonať.

Študentský život je často spätý s nedostatkom financií. Hoci na verejných vysokých školách sa za štúdium neplatí, netreba zabúdať, že učebnice, notebook, internát ale napríklad aj cestovné lístky, sú nákladmi, ktoré väčšina študentov musí znášať sama. Keďže denné štúdium môže zaberať veľa času, študenti ani často nemajú možnosť nájsť si dobre platené zamestnanie a zostávajú im akurát tak brigády. Cestou von z finančnej tiesne sú aj študentské pôžičky. Čo sa o nich oplatí vedieť?

Kto poskytuje študentské pôžičky?

Ak ste sa ako študent rozhodli riešiť svoju finančnú situáciu pôžičkou, mali by ste sa v prvom rade porozhliadnuť po subjektoch, ktoré študentské pôžičky poskytujú. Využiť môžete napríklad Fond na podporu vzdelávania, ktorý je zriadený za účelom poskytovania pôžičiek so zvýhodnenými podmienkami. Výhodou je relatívne nízky úrok na úrovni 3 % ročne, možnosť odkladu splátok a tiež to, že splácať začnete až po ukončení štúdia. Nevýhodou je, že sa vám takáto pôžička nemusí ujsť ak sa prihlásite neskoro, prípadne že si môžete požičať maximálne 5 000 eur.

Študentské pôžičky ale poskytujú aj rôzne banky. Výhodou týchto produktov je opäť znížená úroková sadzba a možnosť odkladu splátok. Pri výbere študentskej pôžičky z banky si určite dôkladne zvážte všetky podmienky poskytnutia. V prípade, ak si ako študent potrebujete požičať viac peňazí, siahnuť môžete aj po rýchlej pôžičke, ktorou môžete dofinancovať to, čo si potrebujete kúpiť.

Aké sú podmienky na poskytnutie študentskej pôžičky?

Keďže študentské pôžičky sú považované za špeciálny produkt určený pre konkrétnu cieľovú skupinu, pripravte sa na to, že budete musieť splniť viac podmienok, ako pri bežných pôžičkách. Vždy záleží od toho, kto študentskú pôžičku poskytuje, pričom porovnávanie jednotlivých ponúk nemusí byť príliš prehľadné.

Cestou k nižším úrokom a lepším podmienkam by vo väčšine malo byť potvrdenie o štúdiu, pričom niektoré študentské pôžičky môžu využiť aj stredoškoláci v predmaturitnom ročníku či študenti vyšších odborných škôl. Vždy sa zaujímajte o to, koľko si maximálne môžete požičať, kedy začnete splácať, aké sú možnosti odkladu splátok a prípadne či je možné poistiť sa pre prípad neschopnosti splácania.

Študentskú pôžičku si vybavíte aj online

Dobrou správou je, že študentskú pôžičku si už vo väčšine prípadov vybavíte aj online, nemusíte teda nikam chodiť. Platí to aj v prípade, ak sa rozhodnete pre kombináciu dvoch produktov, a to napríklad študentskej pôžičky a P2P pôžičky, ktorá je tiež jednou z ciest, ako sa študent môže dostať k priaznivo úročenej pôžičke.

Hoci mnohé ponuky na študentské pôžičky môžu vyzerať veľmi lákavo a veľmi lákavý je aj odklad splácania po štúdiu, nemali by ste túto možnosť využívať bezhlavo a k takto získaným peniazom pristupovať nezodpovedne. Študentská pôžička je užitočnou pomocou vtedy, ak ju využijete zmysluplne.

Pridané dňa: 31.12.2021
Späť na Blog

Žiadosť o pôžičku

Chcem si požičať:

plus minus

Počet dní:

plus minus
Chcem si požičať:
Počet dní:
Úrok:
Aukčný poplatok:
Na účet dostanete:
Spolu vrátiť: