Moment...stránka sa načítava
Moment...stránka sa načítava

Blog

Na našom blogu sa môžete dozvedieť množstvo informácií zo sveta financií, taktiež tu nájdete zaujímavé články, doplňujúce informácie o našich službách a možnosti investovania.

Starobný dôchodok v praxi

Niektorí sa ho nevedia dočkať, iní radšej „potiahnu v práci“, kým ešte vládzu. Reč bude o starobných dôchodkoch a praktických tipoch, ktoré s ním súvisia. Od roku 2024 došlo opäť k viacerým legislatívnym zmenám, ktoré sa týkajú práve starobných dôchodkov. Pripravili sme pre vás prehľad zaujímavostí a praktických informácií, ktoré sa vám zídu najmä, ak v dohľadnej dobe dovŕšite dôchodkový vek.

Či už sa penzie obávate, alebo sa na ňu rovno tešíte, vždy ide o významný životný míľnik. Mal by byť nielen ocenením dlhoročnej usilovnej práce, ale aj príležitosťou spomaliť, venovať sa koníčkom, vnúčatám a užívať si viac voľného času. Dôchodok môže napriek tomu v niekom vyvolávať aj stres, najmä v prípade, že vás výška dôchodku neuspokojuje a neviete si predstaviť, život bez pravidelného a zároveň vyššieho finančného príjmu z práce.

Pri prechodnom období a na vykrytie neočakávaných výdavkov pomôže aj rýchla pôžička, no oplatí sa myslieť aj na ďalšie možnosti, ako si popri starobnom dôchodku privyrobiť a ako túto svoju životnú situáciu využiť vo svoj prospech.

Kedy vzniká nárok na starobný dôchodok?

Pri téme starobných dôchodkov nemôžeme vynechať dve základné podmienky pre jeho uplatnenie. Tou prvou je dosiahnutie dôchodkového veku. V tomto smere sa od januára 2023 zmenili podmienky, pretože sa zaviedol systém, podľa ktorého sa vek odchodu do penzie bude odvíjať od dĺžky života obyvateľov. Podľa aktuálne nastavených pravidiel platí, že ak sa dĺžka života predĺži o 4 roky, posunie sa vek odchodu do dôchodku aspoň o 2 roky.

Aktuálne je možné určiť vek odchodu do penzie len u ľudí narodených do roku 1967, pričom na presný výpočet môžete použiť kalkulačku Sociálnej poisťovne. Okrem podmienky veku ale musíte pre nárok na starobný dôchodok splniť aj podmienku byť najmenej 15 rokov dôchodkovo poistený, a to či už na Slovensku alebo v zahraničí.

Oplatí sa ísť do predčasného dôchodku?

Nebolo to tak dávno, čo niektoré profesie poznačil citeľný odchod pracujúcich do predčasného dôchodku. V niektorých prípadoch sa totiž takýto krok naozaj aj finančne oplatil, a to ešte aj začiatkom tohto roka.

Zmenu od mája 2024 priniesla novela zákona o sociálnom poistení. Podľa nej sa bude v závislosti od roku narodenia poistenca postupne o dva mesiace predlžovať potrebné odpracované obdobie pre vznik nároku na predčasný dôchodok. Mení sa aj spôsob určenia sumy predčasného dôchodku. Všetky predčasné starobné dôchodky s dátumom priznania po 14. máji 2024 sa totiž budú znižovať bez ohľadu na počet získaných odpracovaných rokov o 0,5 % za každých začatých 30 dní, ktoré poistencovi zostávajú do dovŕšenia dôchodkového veku.

V porovnaní s predchádzajúcou úpravou sa tak predčasný dôchodok oplatí o čosi menej, avšak každý prípad treba posudzovať individuálne. Z praxe ešte pripomeňme jednu podmienku. Ak sa chystáte odísť do predčasného starobného dôchodku, ako žiadateľ nemôžete byť zamestnaný, teda pracovný pomer vám musí skončiť ešte skôr, ako žiadosť podáte.

Aké sú podmienky práce popri starobnom dôchodku?

Ak vám ešte sily stačia a ste poberateľom starobného dôchodku, máme pre vás dobrú správu. Ako penzista si môžete privyrábať bez akéhokoľvek obmedzenia a túto skutočnosť dokonca ani nemusíte oznamovať Sociálnej poisťovni.

Celkom inou situáciou je prípad, ak poberáte predčasný starobný dôchodok. Platí totiž pravidlo, že nesmiete byť dôchodkovo poistený, takže môžete pracovať len na dohodu o vykonaní práce alebo pracovnej činnosti, prípadne mať živnosť, ak vám nevznikne povinnosť dôchodkovo sa poistiť. Čo to znamená v praxi? Váš príjem za kalendárny rok nesmie presiahnuť 2 400 eur. V prípade, že túto podmienku nesplníte, Sociálna poisťovňa vám vyplácanie predčasného dôchodku zastaví.

Práca popri dôchodku prináša aj daňovo-odvodové úľavy

Ak máte ako starobný dôchodca trvalý pracovný pomer, sú z vašej mzdy odvádzané nižšie odvody, keďže z vašej mzdy nejde nič na invalidné poistenie a poistenie v nezamestnanosti. Pri práci na dohodu máte dokonca možnosť využiť aj odvodovú úľavu – z jednej dohody nemusíte platiť odvody na dôchodkové poistenie, a to v prípade, že mesačný príjem z takejto dohody nepresahuje 200 eur. Ak máte dohôd uzatvorených viac, úľava sa vždy vzťahuje len na jednu z nich.

Podať daňové priznanie sa môže oplatiť aj dôchodcovi

V súvislosti so starobnými aj predčasnými starobnými dôchodkami sa oplatí vedieť, že dobrovoľné podanie daňového priznania môže byť v určitých prípadoch výhodné. Platí to v prípade, ak poberáte dôchodok a takýto dôchodok ste poberali k 1. januáru príslušného roka, prípadne vám bol spätne priznaný) a zároveň ste počas roka mali zdaniteľný príjem zo závislej činnosti a z tohto príjmu mu zamestnávateľ zrazil preddavky na daň.

Ak celkový zdaniteľný príjem nepresiahol sumu 50 % nezdaniteľnej časti na daňovníka (za rok 2023 predstavuje 50 % z 4922,82 € = 2461,41 eur), tak sa vám oplatí podať daňové priznanie a správca dane vám preplatok na dani vráti.

Trinásty dôchodok pred Vianocami

Bez ohľadu na to či sa rozhodnete popri dôchodku pracovať alebo nie, máme pre vás ešte jednu správu. Tento rok pred Vianocami vyplatí Sociálna poisťovňa trináste dôchodky, a to nielen starobné, ale aj invalidné, sirotské, vdovecké a tiež výsluhové. Trináste dôchodky budú vo výške priemerných dôchodkov za predchádzajúci rok a pre mnohých poberateľov budú určite vítaným prilepšením.

Záverom len dodajme, že odchod do dôchodku prináša mnohé zmeny v každodennom fungovaní a je dôležité pripraviť sa čo najviac. Veríme, že vyššie uvedené tipy vám pomôžu lepšie sa zorientovať v novej životnej etape a maximálne využiť všetky finančné možnosti.

Pridané dňa: 29.07.2024
Späť na Blog

Žiadosť o pôžičku

Chcem si požičať:

plus minus

Počet dní:

plus minus
Chcem si požičať:
Počet dní:
Úrok:
Aukčný poplatok:
Na účet dostanete:
Spolu vrátiť: