Moment...stránka sa načítava
Moment...stránka sa načítava

Blog

Na našom blogu sa môžete dozvedieť množstvo informácií zo sveta financií, taktiež tu nájdete zaujímavé články, doplňujúce informácie o našich službách a možnosti investovania.

Prácou sa dá zbohatnúť

Poznáte to často opakované tvrdenie, že poctivou prácou ešte nikto nezbohatol? Alebo patríte medzi tých, ktorých cieľom je veľa zarobiť a málo sa narobiť? Vedzte, že aj poctivou prácou sa zarobiť dá, rovnako ako sa dá pracovať málo a zarábať veľa, priama úmera však v tomto smere určite neplatí. Jedným z riešení je však viac sa sústrediť na produktivitu, pozrieť sa na svoju prácu z inej perspektívy a budovať hodnoty.

Zrejme vás neprekvapí, že mnohí ľudia vstávajú do práce každé ráno s nechuťou, ich najmenej obľúbeným dňom je pondelok a svoje zamestnanie považujú len za nevyhnutné zlo. Následne žijú s myšlienkou, že v zamestnaní dostávajú síce málo peňazí, ale majú aspoň istotu pravidelného finančného príjmu. Mnohí ľudia sa tiež obávajú urobiť krok k zmene a istotu pracovného miesta v rámci svojej komfortnej zóny nechcú ani napriek nespokojnosti opustiť. A tak môžete ľahko aj sami skĺznuť k pocitom, že napriek schopnostiam, ktoré by ste mohli rozvíjať, to radšej pretrpíte tam, kde máte istotu. Z tohto bludného kruhu sa však dá vystúpiť a my vám dáme niekoľko tipov, ako na to.

Investujte do svojich schopností

Prvým krokom k tomu, aby ste vôbec zistili ako začať, je uvedomiť si svoje silné stránky. Následne sa môžete začať obzerať po možnostiach ich ďalšieho rozvoja. Hovorí sa totiž, že tá najlepšia investícia je práve do samého seba, čomu sme sa bližšie venovali aj v tomto článku. Ak sa nechcete neustále točiť v bludnom kruhu práce, ktorá vás ani trochu nenapĺňa, mali by ste si stanoviť vlastnú exit stratégiu V rámci nej si zostavíte plán, čo urobíte, ak by ste hoci aj hneď zajtra nečakane prišli o prácu. Jej nevyhnutnou súčasťou by malo byť aj pravidelné vzdelávanie, resp. zdokonaľovanie svojich zručností.

Učiť sa niečo nové dokážete ľahko aj popri aktuálnom zamestnaní, pričom práve online prostredie ponúka hneď niekoľko príležitostí, ako sa postupne zdokonaľovať. Využite rôzne online kurzy či záujmové skupiny na sociálnych sieťach, kde vám určite ochotne poradia a ak chcete naozaj využívať každú jednu voľnú chvíľku, existujú aj rôzne aplikácie zamerané na vzdelávanie sa či precvičovanie cudzích jazykov. Nemusíte sa však nutne zameriavať iba na nadobúdanie nových vedomostí, ešte pred rozbiehaním vlastného projektu alebo zmenou zamestnania vám pomôže ak si osvojíte techniky, ako bojovať so stresom a vlastnou neistotou, prípadne, ako nachádzať novú motiváciu.

Rozbehnite popri zamestnaní vlastný projekt

Ak by ste radi „pracovali na niečom vlastnom“, tak rozbehnúť si vlastný projekt popri zamestnaní je spôsobom, ako riskovať pomerne málo a v prípade úspechu veľa získať. Výhodou je, že aj v prípade neúspechu máte vďaka zamestnaniu zabezpečený stabilný príjem. Na druhej strane, rozbiehanie vlastného projektu krok po kroku nie je zďaleka iba o dobrom nápade, ale vyžaduje si predovšetkým veľa času a snahy. Pripravte sa preto, že budete musieť vystúpiť zo svojej komfortnej zóny a na určitý čas sa obmedzovať, prípadne zmeniť svoje návyky.

Popri všetkom ostatnom netreba zabúdať ani na to, akou formou budete svoj projekt rozbiehať, teda či sa rozhodnete stať sa živnostníkom, alebo si založíte spoločnosť s ručením obmedzeným. Netreba zabúdať, že aj v prípade živnosti popri zamestnaní, musíte platiť zdravotné a neskôr aj sociálne odvody (na základe výšky príjmov zo živnosti). Dajte si tiež pozor, ak by mal váš projekt resp. podnikanie konkurenčný charakter voči činnosti vykonávanej vaším zamestnávateľom. V takom prípade totiž budete potrebovať jeho písomný súhlas, inak by ste sa mohli dostať do nemalých problémov.

Napokon, netreba zabúdať ani na nastavenie rozumného financovania celého projektu. Rozhodne nemôžeme odporučiť, aby ste si bezhlavo brali rôzne pôžičky či na rozbehnutie podnikania použili naraz všetky svoje úspory. Krátkodobá pôžička však môže byť ideálnym spôsobom, ako si pri financovaní projektu pomôcť.

Nenechajte sa odradiť neúspechom

V prípade, že sa rozhodnete pokúsiť o rozbehnutie „niečoho vlastného“, nenechajte sa odradiť neúspechom. Mnohí úspešní ľudia najprv prekonali zlyhania, o ktorých sa už ale príliš nehovorí, pretože ich zatienil neskorší úspech. Zďaleka nie každý projekt je úspešný, no ani v takom prípade nemusíte iba počítať straty. Na neúspechoch sa dá totiž mnohému naučiť.

Na záver zostáva zdôrazniť, že aj zlyhania majú svoj význam v sebarozvoji a neznamenajú absolútnu stratu. Budovanie hodnôt je v každom prípade spôsobom, ako nebudete musieť do konca svojho kariérneho života pracovať na cieľoch a snoch niekoho iného. Skúste niektoré z týchto tipov aplikovať do praxe a sami uvidíte, že práca pre vás nemusí byť iba nutným zlom na vykrytie svojich výdavkov.

Pridané dňa: 19.05.2023
Späť na Blog

Žiadosť o pôžičku

Chcem si požičať:

plus minus

Počet dní:

plus minus
Chcem si požičať:
Počet dní:
Úrok:
Aukčný poplatok:
Na účet dostanete:
Spolu vrátiť: