Moment...stránka sa načítava
Moment...stránka sa načítava

Blog

Na našom blogu sa môžete dozvedieť množstvo informácií zo sveta financií, taktiež tu nájdete zaujímavé články, doplňujúce informácie o našich službách a možnosti investovania.

Požičať si peniaze na materskej či rodičovskej dovolenke nemusí byť náročné. Zistite, ako na to!

Pôžička na rodičovskej alebo materskej dovolenke je jedným zo spôsobov, ako vyriešiť dočasné zníženie príjmu a reagovať na zvýšené výdaje súvisiace s novým členom rodiny. Zistite, aké majú v tomto smere možnosti matky na materskej a rodičovskej dovolenke.

Zvýšené výdaje nie sú pri deťoch ničím výnimočným

Narodenie bábätka je vždy obrovským dôvodom na radosť. Spolu s tým ale prichádzajú aj starosti, na ktoré je dobré pripraviť sa vopred. Nejde iba o zmenu fungovania domácnosti, ale aj o financie.

Kým materská, trvajúca 6 mesiacov po narodení dieťaťa (v prípade dvojičiek 8 mesiacov), je svojou výškou podobná čistej mzde zo zamestnania (za splnenia zákonných podmienok) keďže predstavuje približne 75 % zo mzdy. Oproti materskej už rodičovský príspevok vo výške 378,10 eur predstavuje citeľný rozdiel. Nárok naňho máte „po materskej“ a v niektorých prípadoch až do veku 6 rokov dieťaťa. Nie je bez zaujímavosti, že Slovensko patrí v rámci EÚ medzi krajiny s najdlhšou materskou a rodičovskou dovolenkou. Snáď jedinou útechou pri nízkom rodičovskom príspevku je fakt, že môžete pracovať napríklad na skrátený úväzok a mať tak dodatočný príjem.

Pripravte sa na prípadný výpadok príjmu už vopred

Hoci tesne pred alebo po pôrode budete mať asi úplne iné starosti, netreba zabúdať na to, že rovnako ako o materskú, tak aj o rodičovský príspevok je potrebné požiadať. V tejto súvislosti sa oplatí vedieť, že materskú dávku vypláca Sociálna poisťovňa a rodičovský príspevok príslušný Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny. Ak si o tieto príspevky nepožiadate, môžete o ne celkom ľahko prísť a nikto vás na to vopred neupozorní. Termíny si tak treba bedlivo strážiť.

Pozor si treba dať najmä na to, že nárok na výplatu materského alebo jeho časti sa premlčí uplynutím troch rokov odo dňa, za ktorý materské alebo jeho časť patrili. To znamená, že nemáte na čo čakať a žiadosť o materské aj o rodičovský príspevok by ste si v rámci možností mali podať čo najskôr. Určité finančné okno spravidla vzniká pri žiadosti o príspevok pri narodení dieťaťa. Ide o štátnu sociálnu dávku vo výške viac ako 829 eur (pri prvých troch pôrodoch), na ktorú si však budete musieť počkať. Jednou z podmienok na jej vyplatenie totiž je, aby sa dieťa dožilo najmenej 28 dní. Ak sa na túto dávku spoliehate, počítajte teda s tým, že ju nedostanete hneď pri narodení. V tomto smere vám pôžička pre matky pomôže vykryť aj toto obdobie.

Pár tipov k pôžičke pre matky a slobodné matky

Starosťami o financie sa na materskej či rodičovskej dovolenke nenechajte pohltiť, ostaňte v kľude a pamätajte si, že všetko má svoje riešenie. Platí to aj v prípade pôžičiek pre slobodné matky.

Pôžičku na materskej si ľahko vybavíte online a vďaka extra rýchlemu schvaľovaniu máte peniaze doslova raz dva k dispozícii. Nemusíte nikam chodiť, takže pôžičku si ľahko vybavíte popri každodennej starostlivosť o vášho drobca. Dobre si ale rozmyslite, koľko si potrebujete požičať a tiež ako rýchlo budete vedieť splácať. O peniaze na neočakávané výdavky si už každopádne nemusíte robiť starosti...

Pridané dňa: 7.11.2021
Späť na Blog

Žiadosť o pôžičku

Chcem si požičať:

plus minus

Počet dní:

plus minus
Chcem si požičať:
Počet dní:
Úrok:
Aukčný poplatok:
Na účet dostanete:
Spolu vrátiť: