Moment...stránka sa načítava
Moment...stránka sa načítava

Blog

Na našom blogu sa môžete dozvedieť množstvo informácií zo sveta financií, taktiež tu nájdete zaujímavé články, doplňujúce informácie o našich službách a možnosti investovania.

Plytvanie jedlom je problém. Čo robiť?

Spolu so silnejúcou potrebou ochrany životného prostredia a obmedzovaním emisií škodlivých plynov vystupuje čoraz viac do popredia aj potreba obmedziť plytvanie jedlom. Nad obmedzením plytvania jedlom sa oplatí rozmýšľať nielen z pohľadu životného prostredia, ale vzhľadom na rastúce ceny potravín aj z toho finančného. Nákupy potravín totiž z rodinných rozpočtov ukrajujú čoraz viac. Je teda určite na mieste pokladať si otázky, ako veľmi s jedlom plytváme, kde končia potraviny po záruke a neskonzumované jedlo z reštaurácií. Prečo je plytvanie jedlom problém a akým spôsobom sa môže každý z nás pokúsiť o zlepšenie?

Máte pocit, že plytváte jedlom? Toto vyskúšajte!

Stalo sa vám už niekedy, že ste sa nechali zlákať akciami a kúpili výrazne viac ako bolo treba, pričom časť nákupu napokon skončila v koši? Plytvanie jedlom je problémom nielen z finančného hľadiska, keďže miniete peniaze za niečo, čo nespotrebujete, ale tiež ide o plytvanie energiou a prírodných zdrojov. Podľa údajov z roku 2019 v Európskej únii končí v koši až okolo 89 miliónov ton potravín ročne, čo je alarmujúce číslo. Ak si k tomu uvedomíte, koľko ľudí sa ocitá v núdzi a ťažkých životných situáciách, tak je celkom pochopiteľné, že vás pri vyhadzovaní potravín „hryzie“ svedomie. S plytvaním sa však dá niečo robiť, je však dôležité si tento problém uvedomiť a začať práve od seba.

Prvým a nevyhnutným krokom je uvedomelé nakupovanie pri ktorom nebudete podliehať všemožným zľavám, ale naozaj si nakúpite iba množstvo potravín, ktoré aj skutočne spotrebujete. Ak už aj máte nutkavú potrebu nakúpiť viac a tušíte, že to bude „až príliš“, skúste osloviť niekoho z najbližšieho okolia a prípadne sa o nákup podeliť. Oplatí sa tiež rozlišovať medzi „spotrebujte do“ a „minimálnou trvanlivosťou“. Ak je tovar po dátume „minimálnej trvanlivosti“ nemusíte ho vyhadzovať, na rozdiel od „spotrebujte do“ sa potravina po uplynutí dátumu spravidla nepokazí a je vhodná na konzumáciu. V každom prípade ale odporúčame udržiavať poriadok v domácich zásobách potravín.

Ďalším spôsobom, ako obmedziť plytvanie je darovanie potravín na charitu, prípadne v rámci rôznych zbierok pre rodiny. Nájdete ich buď cez internet alebo ich pomerne často organizujú aj jednotlivé supermarkety. Pravidelné zbierky potravín pre bezdomovcov organizuje aj Depaul. Treba si však uvedomiť, že ani v rámci zbierky nemôžete darovať čokoľvek, nevhodné sú napríklad potraviny podliehajúce rýchlej skaze, prípadne tie, ktoré sú už po záruke. Na druhej strane sú aj možnosti, že za potraviny urobíte nejaký dobrý skutok, využiť môžete napríklad darovanie krvi za gastrolístok alebo podobnú akciu, za ktorú dostanete nákupnú poukážku.

O niečo radikálnejšou možnosťou je tzv. dumpster diving – doslova preložený ako potápanie sa do kontajnerov. Jeho priaznivci majú vytipované lokality s kontajnermi zo supermarketov, v ktorých následne lovia a vyberajú z nich použiteľné potraviny, ktoré supermarket musel z určitého dôvodu vyhodiť. Priaznivci tohto trendu si pochvaľujú, že mesačne dokážu ušetriť zaujímavé sumy a veľmi často v kontajneroch nachádzajú zabalené jedlo, ktorému absolútne nič nie je, iba mu skončila minimálne trvanlivosť. Takýto spôsob šetrenia však nemožno vo všeobecnosti príliš odporúčať a ide skôr o kuriozitu.

Ako neplytvať jedlom v reštauráciách?

Na plytvanie potravinami netreba myslieť len pri nakupovaní, ale aj pri návšteve reštaurácií. V praxi to znamená, objednávať si len toľko, koľko naozaj zjete a ak je pre vás porcia príliš veľká, zvyšok si nechať zabaliť. Podobné pravidlo by ste si mali osvojiť aj pri švédskych stoloch a na all-inclusive pobytoch. Nakladať si na tanier množstvo jedla, ktorého sa sotva dotknete, je typickým príkladom plytvania.

Svoje ale môžu urobiť aj prevádzkovatelia reštaurácií. Niektorými z mnohých opatrení môže byť optimalizácia ponuky jedál, zľavy v rámci „happy hour“ pred koncom prevádzkovej doby či dôsledné dodržiavanie zero-waste zásad spolu so snahou spotrebovať všetky suroviny. Oplatí sa vedieť, že už aj u nás začínajú fungovať aplikácie, v rámci ktorých môžu reštaurácie za výhodnejšiu cenu ponúkať nepredané hotové jedlo, ktoré by inak vyhodili.

Pre obmedzenia plytvania potravinami môžeme všetci niečo urobiť. Hoci sa niektoré veci zdajú ako maličkosti, ak si ich osvojí dostatočne veľká masa ľudí, budú mať pozitívny vplyv nielen na peňaženku jednotlivcov, ale aj životné prostredie, teda pre všetkých.

Pridané dňa: 06.07.2023
Späť na Blog

Žiadosť o pôžičku

Chcem si požičať:

plus minus

Počet dní:

plus minus
Chcem si požičať:
Počet dní:
Úrok:
Aukčný poplatok:
Na účet dostanete:
Spolu vrátiť: