Moment...stránka sa načítava
Moment...stránka sa načítava

Blog

Na našom blogu sa môžete dozvedieť množstvo informácií zo sveta financií, taktiež tu nájdete zaujímavé články, doplňujúce informácie o našich službách a možnosti investovania.

Platenie v zahraničí

Leto je obdobím, kedy sa mnohí ľudia vyberajú za hranice užívať si zaslúženú dovolenku. Ako ale nezaplatiť viac ako je nevyhnutné? Pomôže vám, ak sa trochu zorientujete v spôsoboch platby a zvolíte si ten, ktorý bude v cieli vašej cesty nielen použiteľný, ale aj najvýhodnejší. Čo vás môže čakať pri platení v zahraničí a v čom spočívajú rozdiely pri platení u nás?

Bezhotovostné spôsoby platby sú mimoriadne obľúbené

Nie je žiadnou novinkou, že medzi najobľúbenejšie spôsoby platby patria práve tie bezhotovostné. Napokon, tento trend podporuje aj to, že už nemusíte nosiť platobnú kartu a namiesto nej stačí použiť smarthodinky alebo smartfón. Platbu za bežné nákupy tak dokážete realizovať už v priebehu pár sekúnd bez toho, aby ste si museli vyberať peňaženku či zadávať PIN kód. Kým je teda možnosť použiť platobný terminál, nie je s platením žiadny problém, stále však môžete naraziť na rôzne prekážky.

V súčasnosti už mnohí ľudia pri nakupovaní nad platobnými metódami príliš nepremýšľajú v obchode rovno vyberú kartu či mobil. Aktuálnemu stavu „pomohlo“ nielen to, že mzdu už takmer každý zamestnávateľ posiela rovno na účet zamestnanca, ale aj pandémia. Jedným z odporúčaní totiž bolo aj využívanie bezhotovostných platieb, čím sme si všetci ešte viac na tento spôsob úhrady privykli. Realitou teda je, že kartou či inak bezhotovostne je možné platiť aj na miestach, kde to predtým bolo možné iba v hotovosti a v tomto smere je obmedzení omnoho menej ako kedysi.

Môže obchodník obmedzovať platbu kartou?

Napriek pokroku pri platení sa ale aj dnes môžete stretnúť s tým, že obchodník akceptuje platbu kartou až nad určitú sumu. To samozrejme urobiť môže, keďže žiadny zákon neukladá povinnosť akceptovať platbu kartou v akejkoľvek sume. Jedným dychom ale treba dodať, že takéto obmedzenia sú často v rozpore s podmienkami spoločnosti, ktorá obchodníkovi terminál poskytla.

V tejto súvislosti ešte spomeňme aj to, že obchodník si za platbu kartou nesmie účtovať extra poplatok, pretože podľa zákona č. 250/2007 Z. z. o ochrane spotrebiteľa nesmie predávajúci spotrebiteľovi účtovať poplatky za použitie platobného prostriedku.

Netreba zabúdať, že v zahraničí môže byť situácia celkom odlišná, o to viac, ak sa vyberiete niekam do exotiky. Neuvážené spôsoby platenia v zahraničí sa môžu celkom predražiť a preto sa oplatí byť pripravený.

Pojmy, ktoré sa pri zahraničných platbách oplatí poznať

Pri používaní platobnej karty či už na výber hotovosti z bankomatu alebo pri samotnom platení vás môžu zaskočiť niektoré pojmy. Vybrali sme aspoň zopár z nich, ktoré sa oplatí poznať.

Konverzia a konverzný kurz – konverzia znamená prepočet z jednej meny na druhú, pričom konverzný kurz pre vás bude zaujímavý vždy, ak budete platiť v inej menej ako je euro. Nie je však jedno, aký konverzný kurz sa vás bude týkať. Pri platbe kartou sa mena prepočítava spravidla výhodnejším kurzom kartovej spoločnosti, ako keby ste si peniaze zamenili v miestnej zmenárni.

Embosovaná karta – ide o kartu s „vystúpenými písmenami a číslicami“ široko akceptovanú najmä v USA. Môže sa totiž stať, že v niektorých krajinách nebude vaša bežná debetná karta použiteľná rovnako ako doma. Určite si preto ešte pred odchodom preverte, či v cieľovej destinácii budete môcť vašu kartu použiť na bezhotovostné platby.

Virtuálna karta – ak cestujete naozaj veľa, zaujímavou možnosťou ako pri platbách v zahraničí ušetriť, je založiť si tzv. multimenový účet, ku ktorému bude vydaná aj virtuálna karta. Ako názov napovedá, nebude mať fyzickú podobu ale uloženú ju budete mať vo svojom telefóne.

Platby kartou v zahraničí sú väčšinou výhodné

Hovorí sa, že šťastie praje pripraveným a v tomto prípade by sme mohli parafrázovať, že pripravení v zahraničí nezaplatia viac ako je nevyhnutné. Ešte pred odchodom si preto zistite mieru akceptovania platobných kariet v cieľovej destinácii a majte aspoň približný prehľad o kurzoch a podmienkach platieb u obchodníkov. Nezabudnite tiež na limity karty pre bezhotovostné platby či výber z bankomatu, ktoré by mohli byť príliš obmedzujúce a rovnako sa zaujímajte aj o to, či sa v danej krajine zvykne účtovať poplatok za platbu kartou.

Ak sa vyberiete do niektorej z krajín eurozóny, situáciu máte o to jednoduchšiu, že sa nemusíte zaoberať konverziou ani konverzným kurzom. Jednoducho vo väčšine krajín eurozóny platíte eurom. V zásade platí, že bezhotovostné platby by vás prakticky vždy mali vyjsť výhodnejšie ako platba v hotovosti. Okrem toho, tento spôsob platenia je aj pohodlnejší a bezpečnejší ako pri sebe nosiť plnú peňaženku bankoviek.

Nie všetky úkony, ktoré vykonáte s platobnou kartou sú však lacné. Prakticky všade v zahraničí si dávajte pozor na poplatky pri výbere z bankomatu, napríklad aj v Chorvátsku sa poplatky za výber hotovosti pohybujú okolo 5 eur. Pre istotu určite odporúčame mať kdekoľvek na cestách aspoň nejakú hotovosť, s tým, že peniaze si vyberte ešte pred cestou. Domáci výber z bankomatu vás vyjde spravidla lacnejšie ako výber hotovosti z bankomatu niekde v prímorskom letovisku.

Ak veľa cestujete, môže byť výhodné vybaviť si kreditnú kartu, ktorá je síce spojená s vyššími poplatkami, ale neraz aj bonusmi v podobe cestovného poistenia či vstupov do salónikov na letiskách. Kreditná karta sa vám zíde aj v prípade, že si plánujete v zahraničí požičiavať autá, keďže s akceptovaním bežných debetných kariet majú mnohé autopožičovne stále problém.

V každom prípade je možné bezhotovostné platby v zahraničí označiť za natoľko bezpečné, ako veľmi si sami dáte pozor. Platí prakticky to isté, čo doma. Nevyberať si peniaze z podozrivo vyzerajúcich bankomatov, nedávať pri platení kartu z rúk osobe obsluhujúcej terminál a tiež si bedlivo strážiť PIN.

Stačí platobná karta v zahraničí ako záchrana?

Platobná karta môže v mnohých prípadoch slúžiť ako záchrana a ak máte v telefóne nahratú aj jej virtuálnu podobu, zíde sa vám aj vtedy, ak vám náhodou ukradnú peňaženku. Nemusí vás však zachrániť vždy. Neočakávané situácie na dovolenke vám pomôže vyriešiť aj P2P pôžička, kedy môžete prísun peňazí na účet očakávať už vo veľmi krátkej dobe. Zíde sa aj v prípadoch, kedy máte dojednané cestovné poistene, to sa totiž vždy prepláca až spätne, takže rýchla P2P pôžička je riešením napríklad aj vtedy, ak potrebujete zaplatiť za lekárske ošetrenie, ktorého úhradu si budete následne nárokovať z cestovného poistenia.

Pridané dňa: 28.08.2023
Späť na Blog

Žiadosť o pôžičku

Chcem si požičať:

plus minus

Počet dní:

plus minus
Chcem si požičať:
Počet dní:
Úrok:
Aukčný poplatok:
Na účet dostanete:
Spolu vrátiť: