Moment...stránka sa načítava
Moment...stránka sa načítava

Blog

Na našom blogu sa môžete dozvedieť množstvo informácií zo sveta financií, taktiež tu nájdete zaujímavé články, doplňujúce informácie o našich službách a možnosti investovania.

Odpis a výpis z registra trestov

Pri hľadaní novej práce alebo vybavovaní vybraných povolení ste sa už možno stretli s požiadavkou predložiť výpis alebo odpis registra trestov. Kým nemáte žiadny záznam, nemáte v zásade ani žiaden problém. Ak ste však niekedy mali problémy so zákonom, na obsah výpisu alebo odpisu môžete doplatiť, hoci by išlo len o mladícku nerozvážnosť. Pozreli sme sa na to, aký je rozdiel medzi výpisom a odpisom registra trestov, kedy sa vyžadujú a či je prípadne možný výmaz jednotlivých trestov.

Keď vám výpis z registra trestov zatvorí dvere

Predloženie výpisu z registra trestov je podmienkou mnohých zamestnávateľov, ktorí od svojich uchádzačov vyžadujú bezúhonnosť. S požiadavkou predložiť výpis z registra trestov sa tak väčšina ľudí stretáva najmä pri nástupe do nového zamestnania. V prípade, ak váš výpis nie je „čistý“, môže sa stať, že práve z tohto dôvodu pracovné miesto nedostanete a budete musieť jednoducho hľadať ďalej, alebo sa snažiť presvedčivo obhájiť.

Za svoju mladícku nerozvážnosť, chvíľku nepozornosti či inú nedbanlivosť tak môžete zaplatiť pomerne draho, a to nielen odpykaním samotného trestu, ale aj tým, čo nasleduje potom. Záznam v registri trestov vám totiž do budúcnosti môže zavrieť nejedny dvere za lepšou kariérou či inými príležitosťami. Poďme však pekne po poriadku, pretože okrem výpisu z registra trestov existuje aj odpis registra trestov a medzi nimi existujú dôležité rozdiely.

Výpis z registra trestov obsahuje iba nezahladené tresty

Výpis z registra trestov je listinou, ktorou sa preukazuje či konkrétne osoba bola alebo nebola právoplatne odsúdená. Ako sme už spomenuli, vyžaduje sa spravidla pri nástupe do nového zamestnania a teda celkom oprávnene si ho váš potenciálny zamestnávateľ môže vyžiadať.

Dôležité je vedieť, čo všetko sa vo výpise uvádza. Nenájdete tu pokuty za parkovanie ani iné menšie prehrešky, patria sem totiž iba nezahladené odsúdenia uložené tuzemskými a aj zahraničnými súdmi. Dôležité je v tomto prípade slovíčko „nezahladené“, z čoho vyplýva, že za určitých okolností je možné opäť začať s „čistým štítom“, ak vám pri splnení podmienok vyplývajúcich z ustanovenia § 92 Trestného zákona bude odsúdenie zahladené. Len pre úplnosť dodajme, že zahladenie odsúdenia je inštitút, ktorého hlavným cieľom je odstrániť nepriaznivé dôsledky odsúdenia a umožniť odsúdenému po výkone trestu zaradiť sa do bežného života. Napríklad aj tým spôsobom, že vykonaný trest nebude po určitom čase uvedený vo výpise z registra trestov a bude sa na vás hľadieť, ako keby ste neboli odsúdený.

Vyžiadať si výpis z registra trestov môžete osobne na Generálnej prokuratúre SR, na pošte, matričných úradoch, zastupiteľstve v zahraničí, prípadne elektronicky. Dobrou správou je, že v súlade s proti-byrokratickými opatreniami už najmä na úradoch nemáte povinnosť predkladať výpis z registra trestov, pretože mnohé z nich si ho vyžiadajú cez špecializovaný portál na základe vášho súhlasu. K zamestnávateľovi však zatiaľ vo väčšine prípadov stále musíte doniesť „papierový výpis“.

Odpis registra trestov odhalí všetky odsúdenia z minulosti

Popri výpise z registra trestov existuje aj odpis registra trestov, v ktorom sú uvedené informácie o každom právoplatnom odsúdení súdom Slovenskej republiky, ale aj zahraničným súdom, priebehu výkonu trestu a priebehu výkonu ochranného opatrenia, a to aj o tých odsúdeniach, ktoré už boli zahladené. V porovnaní s výpisom tak akákoľvek zmienka o odsúdení zostáva v odpise navždy a nie je možné ju nijakým spôsobom vymazať.

Ďalším dôležitým rozdielom je aj to, že odpis registra trestov nedostanete do rúk, ale Generálna prokuratúra SR ho vydá len na žiadosť oprávnených orgánov a len na zákonom ustanovený účel. Tým môže byť napríklad preukázanie bezúhonnosti pri nástupe do štátnej služby alebo rozhodovanie prezidenta o udelení milosti. Platí však, že odpis registra trestov sa už občanovi nevydáva a tak ho ani nemáte povinnosť predkladať vo fyzickej podobe. Ak by ste predsa len chceli vedieť, aké údaje sa vo vašom odpise registra trestov vedú, máte možnosť písomne sa obrátiť na Generálnu prokuratúru SR a požiadať o nahliadnutie do existujúcich záznamov.

Minulosť vás nemusí „mátať“ navždy

Označením „sekundárny výkon trestu“ sa spravidla označujú tie prípady, kedy sa aj po výkone trestu osoba stále stretáva s problémami vo svojom bežnom živote. Každý však robí chyby a bola by škoda, ak by ste napríklad pre malý prešľap z nerozvážnosti nemali šancu dostať pôžičku, prípadne lepšie zamestnanie. Ak vás „máta“ zápis vo výpise z registra trestov, určite neignorujte možnosť výmazu zápisu po určitom čase.

Kým v niektorých prípadoch, akým je napríklad peňažný trest, dochádza k zahladeniu automaticky, pri trestoch odňatia slobody je o zahladenie potrebné požiadať na príslušnom okresnom súde. Ak ste mali uložený trest odňatia slobody v trvaní prevyšujúcom 5 rokov, požiadať o zahladenie odsúdenia môžete po 10 rokoch od vykonania trestu, ak splníte podmienky spočívajúce najmä v tom, že vediete riadny život. Na záver treba ale dodať, že zahladenie odsúdenia je v prípadoch trestu odňatia slobody iba možnosťou a nie povinnosťou súdu.

Pridané dňa: 23.02.2024
Späť na Blog

Žiadosť o pôžičku

Chcem si požičať:

plus minus

Počet dní:

plus minus
Chcem si požičať:
Počet dní:
Úrok:
Aukčný poplatok:
Na účet dostanete:
Spolu vrátiť: