Moment...stránka sa načítava
Moment...stránka sa načítava

Blog

Na našom blogu sa môžete dozvedieť množstvo informácií zo sveta financií, taktiež tu nájdete zaujímavé články, doplňujúce informácie o našich službách a možnosti investovania.

Malý školák, veľká záťaž?

Téma nástupu do školy rezonuje v spoločnosti nielen koncom leta, ale prakticky v priebehu celého septembra. Pre mnohé rodiny so školopovinnými deťmi znamená koniec letných prázdnin zvýšenú záťaž na finančný rozpočet, pričom najviac túto záťaž pociťujú rodičia prváčikov. Zamerali sme sa na to, s čím môžete počítať a ako sa na nástup školopovinného dieťaťa pripraviť po finančnej stránke.

Príprava prváka stojí najviac

Radosť a nadšenie z prváčika v rodine dokážu celkom rýchlo vystriedať obavy z toho, ako celú situáciu zvládnuť. Nielenže sa táto zmena dotkne návykov celej rodiny, ale nevyhnutná výbava dokáže hneď na úvod školského roka odkrojiť z finančného rozpočtu rodiny aj niekoľko stoviek eur. Navyše, rastúca inflácia sa prejavila aj na cenách školských potrieb, oblečenia a výške školného.

Prváčikov nespomíname náhodou, práve pri úplne prvom nástupe do školy sú finančné nároky najvyššie, keďže je potrebné zaobstarať množstvo pomôcok, od písacích potrieb cez oblečenie až po zošity a školskú tašku. Samozrejme, opomenúť netreba ani príspevky do triedneho fondu či ďalšie poplatky späté so školskou dochádzkou. Vzhľadom na súčasné ceny tak kompletná príprava prváčika nie je vôbec lacnou záležitosťou. Máme pre vás ale niekoľko tipov, ako prípravu malého školáka po finančnej stránke zvládnuť lepšie.

Nezabúdajte na poplatky súvisiace so školskou dochádzkou

Príprava školopovinných detí nie je len o nákupe pomôcok ale aj o rôznych poplatkoch. V tomto prípade závisí od mnohých faktorov, teda nielen od toho či ide o súkromnú alebo štátnu školu, ale aj od konkrétneho regiónu, pričom platí, že poplatky v mestských školách sú spravidla o čosi vyššie. V zásade sa práve počas septembra oplatí všetko dobre spočítať a pripraviť peniaze na rôzne príspevky a poplatky. Zväčša ide o príspevok do rady rodičov vo výške okolo 20 eur, poplatok za školský klub detí na úrovni 10-20 eur mesačne a tiež stravovanie vo výške približne 30 až 40 eur (ak nepožiadate o dotáciu na stravovanie). Netreba zabúdať ani na príspevok do triedneho fondu či rôzne príspevky na predplatné časopisov, školu v prírode a mimoškolské aktivity, ktoré sa súhrnne môžu vyšplhať na ďalšie desiatky eur.

Hoci tieto poplatky sa vám na prvý pohľad vôbec nemusia zdať vysoké, ak si ich všetky spočítate a pridáte aj to, že ich neraz treba zaplatiť naraz, zistíte, že vytiahnuť musíte pokojne aj 200 eur.

Na čom môžete ušetriť a na čom radšej nie?

Niekoľko riadkov vyššie sme spomenuli poplatky súvisiace so školskou dochádzkou. Vráťme sa však naspäť k samotnej výbave pre prváčika. Ak spočítate všetky položky, ktoré budete musieť nakúpiť niekde v papiernictve či obchodoch s oblečením, vyjde vám, že pripraviť si treba približne 200 až 250 eur. Ide samozrejme len o odhad, tí náročnejší ľahko prekročia aj dvojnásobok tejto sumy, no treba dodať, že aj v tomto smere sa dá pomerne veľa ušetriť. Nemusíte nevyhnutne kupovať najdrahšie alebo značkové veci, ktoré sa pri používaní v škole rýchlo zničia, čo sa týka napríklad úboru na telesnú výchovu.

Naopak, šetriť by ste určite nemali na písacích potrebách, obuvi a školskej taške. Myslite na to, že tie správne písacie potreby sú pre prváčikov veľmi dôležité na správne osvojenie jemnej motoriky. Prezuvky zas budú mať prakticky celý deň na nohe, takže by mali byť dostatočne kvalitné a pohodlné. Školská taška je ďalšou z tých vecí, na ktorých sa šetriť neoplatí. Tie kvalitnejšie totiž nielenže vydržia viac, ale sú aj ergonomické, takže ani pri záťaži nebudú chrbát vášho dieťaťa deformovať.

Ako v tomto smere pomáha rodičom štát?

Na prípravu prváčika samozrejme nie ste sami a na zvýšené výdavky myslí aj štát. Z tohto dôvodu je pre rodičov pripravené mimoriadne zvýšenie prídavku na dieťa, ktoré nastúpi v septembri do prvého ročníka. Oproti 60 eurám tak rodičia prvákov dostanú prídavok vo výške 170 eur. Prídavok sa vypláca v polovici októbra, netreba oň žiadať a príde automaticky. Treba ale dodať, že jeho načasovanie ale mnohým rodičom nemusí celkom vyhovovať keďže väčšinu z vyššie spomenutých nákladov budú musieť uhradiť koncom augusta či začiatkom septembra.

Nejde o jediné opatrenie, ktoré má pomôcť rodičom školopovinných detí. V tomto roku sa opätovne vrátili dotácie na školské obedy týkajúce sa všetkých žiakov posledného ročníka materských škôl a žiakov na oboch stupňoch základných škôl. Dodajme ale, že v prípade dotácii na obed je potrebné podanie žiadosti v rámci prihlásenia dieťaťa na stravovanie v školskej jedálni.

Do tretice netreba zabúdať, že ďalšia pomoc existuje pre rodičov v hmotnej núdzi, ktorí môžu na základe žiadosti dostať úľavu z rôznych poplatkov súvisiacich so školskou dochádzkou.

Ako si v tomto období pomôcť?

Spoliehať sa však iba pomoc zo strany štátu nie je dostatočné. Zodpovedným prístupom dokážete túto situáciu lepšie zvládnuť aj sami, pričom úspech spočíva v skorej príprave. Niektoré veci preto teda pokojne nakúpte s predstihom a nenechávajte si všetko na september. Napríklad školskú tašku môžete kúpiť aj skôr ako koncom leta, o pár mesiacov skôr totiž ľahšie nájdete školské tašky za akciové ceny. Kľúčom k úspechu je preto prezieravosť pri plánovaní nákupov.

Napriek dôslednému plánovaniu sa môže stať, že príprava školáka na začiatok školského roka bude väčšou záťažou ako ste si mysleli. V takom prípade pomôže aj krátkodobá pôžička, ktorú môžete rýchlo splatiť napríklad hneď po prijatí mimoriadne zvýšeného prídavku na dieťa. Jedným zo spôsobov šetrenia, je kúpa niektorých vecí z druhej ruky, čo však môže byť pomerne náročné na čas, pretože ponúk na skutočne zachovalé veci za priaznivé veci vôbec nie je veľa.

Na záver sa oplatí dodať, že hoci ide o finančnú záťaž, mať doma školáka je zaujímavou skúsenosťou, ktorá prináša mnohé pozitíva. Nezabudnite sa preto sústrediť na správnu motiváciu dieťaťa a podporte ho v tejto dôležitej životnej fáze.

Pridané dňa: 29.09.2023
Späť na Blog

Žiadosť o pôžičku

Chcem si požičať:

plus minus

Počet dní:

plus minus
Chcem si požičať:
Počet dní:
Úrok:
Aukčný poplatok:
Na účet dostanete:
Spolu vrátiť: