Moment...stránka sa načítava
Moment...stránka sa načítava

Blog

Na našom blogu sa môžete dozvedieť množstvo informácií zo sveta financií, taktiež tu nájdete zaujímavé články, doplňujúce informácie o našich službách a možnosti investovania.

Inflácia konečne spomaľuje?

Inflácia je slovom, ktoré sa v uplynulých dvoch rokoch stalo bežnou súčasťou rozhovorov bežných ľudí. Omnoho častejšie sa skloňovalo aj v médiách a často ste ho mohli počuť aj z úst politikov. Teraz môžeme infláciu konečne spomenúť aj v pozitívnom zmysle, pretože od začiatku tohto roka stále poľavuje. Dočkáme sa teda konečne nižších cien a čo znamená spomaľujúca inflácia pre spotrebiteľov?

Dva roky v znamení rastu cien

O rokoch 2022 a 2023 sa bude hovoriť ako inflačných. Kým v roku 2022 spotrebiteľov prekvapil celkový nárast cien medziročne na úrovni 12,8 %, o rok neskôr to bolo už „len“ 10,5 %. Hneď však treba dodať, že za oba uplynulé roky výrazne rástli ceny potravín, ktoré sa v niektorých prípadoch dokonca znásobili. Tempo rastu cien potravín atakovalo v priemere hodnotu 18 %, priam katastroficky pôsobil nárast cien pri niektorých kategóriách, ako boli oleje a tuky, pri ktorých bol predvlani zaznamenaný nárast vyše 40 %. Okrem potravín sa najviac zvyšovali aj náklady na energie a bývanie, takže vysokú infláciu pocítil prakticky každý.

Samozrejme, tempo s rastom cien nedržali mzdy ani dôchodky a tak reálne príjmy a kúpyschopnosť obyvateľstva v týchto rokoch klesala, a to aj napriek niektorým kompenzačným opatreniam. Ani napriek zvyšovaniu dôchodkov či miezd pre štátnych zamestnancov sa v uplynulých dvoch rokoch mnohí nevyhli uťahovaniu opaskov a na vzostupe boli aj rôzne pôžičky na vykrytie „finančne slabších“ období.

Ekonomický vývoj v roku 2024 však pripomína svetielko na konci tunela. Môžeme teda očakávať bodku za zdražovaním?

Koniec cenovým šokom v obchodoch?

Už koncom roka sa začali objavovať optimistické správy o tom, že pokles celkovej inflácie v roku 2023 bol oproti očakávaniam rýchlejší, k čomu prispeli najmä klesajúce ceny energií. Zmiernenie cenových tlakov v druhej polovici minulého roka malo pritom dosah aj na ostatný tovar a služby, hoci výraznejšieho zlacňovania položiek v obchodoch sme sa zatiaľ nedočkali. Ani v tomto roku optimistické prognózy nebrzdia. Nižšie než očakávané výsledné hodnoty inflácie za uplynulé mesiace, nižšie ceny energetických komodít a slabšia hospodárska dynamika nasmerovali infláciu oproti pôvodným predpokladom ešte strmšie nadol.

Optimisticky vyznievajúce slová ekonomických analytikov zo záveru vlaňajška potvrdzujú aj aktuálne údaje Štatistického úradu SR, podľa ktorých spomalila inflácia v medziročnom porovnaní na dva a polročné minimum a vo februári 2024 dosiahla hodnotu 3,4 %. Medziročne vyššie ceny boli síce zaznamenané vo všetkých výdavkových skupinách domácností, avšak zďaleka nie v takej miere, ako to bolo počas uplynulých dvoch rokov. Rast cien teda vo všeobecnosti pretrváva, avšak omnoho miernejšie, takže cenovky v obchodoch by sa v najbližšom období výraznejšie meniť nemali.

Čo zlacnie a čo naopak stále zdražuje?

Napriek optimistickým správam netreba očakávať, že ceny hneď zamieria smerom nadol. V tom najlepšom prípade sa zastabilizujú a v tom horšom budú pozvoľne stúpať. Napokon, inflácia je bežným a v rozumnej miere aj žiadaným ekonomickým javom stimulujúcim spotrebu a obeh peňazí. V najbližšom období nás podľa odhadov čaká rast reálnych miezd, čo znamená, že za svoju výplatu si budete môcť dovoliť trošku viac ako napríklad pred rokom.

Ak by sme mali predpokladať, čo všetko bude zdražovať a pri akých položkách naopak očakávať zlacňovanie, treba si uvedomiť, že vplyv na cenu má množstvo externých faktorov. Najbližšie sa očakáva, že v dôsledku ukončenia energetických podporných opatrení vo všetkých členských štátoch, ako aj v dôsledku vyšších prepravných nákladov vzhľadom na narušenie obchodu v oblasti Červeného mora môžu vzniknúť určité tlaky na rast cien niektorých položiek spotrebiteľského koša.

Zaujímavé je tiež sledovať vývoj na svetových trhoch, kde napríklad v dôsledku slabej úrody doslova vystrelili ceny kakaa. V dôsledku toho je veľmi pravdepodobné, že ceny potravín obsahujúcich kakao budú v najbližšom období výraznejšie stúpať. Ceny olejov a tukov zas naopak medziročne klesli o približne 7 %.

O tom, že zdražovanie niektorých položiek ešte nekončí svedčia opäť údaje Štatistického úradu SR. Ide najmä o alkohol a tabakové výrobky, ktoré medziročne zdraželi až o 21,4 %, výraznejšie stúpli tiež poplatky za vzdelanie, konkrétne v materských a základných školách.

Čo nás čaká?

Vešteckú guľu pochopiteľne nemáme, takže môžeme naozaj iba predpokladať. Na základe aktuálneho vývoja si ale môžeme zachovať optimizmus. Predpokladáme, že domácnosti si po finančnej stránke trochu vydýchnu. Obyvateľom zostane v peňaženkách či na účtoch o čosi viac peňazí v porovnaní s nedávnou minulosťou, čo bude stimulovať spotrebu domácností. Zdvihnutým prstom do budúcnosti môže byť ale cenový šok, keď skončia štátne dotácie kompenzujúce vysoké ceny energií. Naďalej však platí, že zodpovedným prístupom k peniazom a uvážlivým míňaním nič nepokazíte.

Pridané dňa: 03.06.2024
Späť na Blog

Žiadosť o pôžičku

Chcem si požičať:

plus minus

Počet dní:

plus minus
Chcem si požičať:
Počet dní:
Úrok:
Aukčný poplatok:
Na účet dostanete:
Spolu vrátiť: