Moment...stránka sa načítava
Moment...stránka sa načítava

Blog

Na našom blogu sa môžete dozvedieť množstvo informácií zo sveta financií, taktiež tu nájdete zaujímavé články, doplňujúce informácie o našich službách a možnosti investovania.

Čo je inflácia, hyperinflácia a ako sa týka aj vás?

Slovo inflácia sa všade naokolo skloňuje stále častejšie a hlavným dôvodom je jej citeľný nárast. Ak nepatríte medzi tých, ktorí iba pasívne čakajú každý mesiac na výplatu z práce a zaujíma vás, čo sa s vašimi peniazmi deje, mali by ste vedieť, čo vôbec inflácia je.

Čo je inflácia a hyperinflácia?

Hneď na úvod nemôžeme začať inak, ako vysvetlením základných pojmov. Za infláciu môžeme považovať všeobecný rast cien, kedy dochádza k oslabovaniu reálnej hodnoty peňazí voči tovarom a službám. Stačí jednoduchý príklad. Spomeňte si, že ak ste napríklad pred piatimi rokmi išli na nákup potravín s 30 eurami, kúpili ste si za ne viac ako dnes. Ak teda hovoríme o inflácii, znamená to, že spotrebiteľské ceny vo všeobecnosti rastú. Infláciu však môžete pocítiť nielen pri nakupovaní v obchodoch – týka sa aj vašej mzdy.

Aby ste si udržali svoju aktuálnu životnú úroveň, mala by vaša mzda každý rok stúpnuť aspoň o mieru inflácie. Ak by ste napríklad v zamestnaní zarábali počas 10 rokov stále 1 000 eur mesačne, tak si vlastne každý rok o trochu pohoršíte, pretože z vášho mesačného príjmu by ste si dnes kúpili citeľne menej ako pred spomínanými desiatimi rokmi.

V ekonomike sa môžeme stretnúť aj s pojmom hyperinflácia a z tohto slova vám už môže doslova nabiehať husia koža. Hyperinflácia totiž predstavuje extrémne znehodnotenie peňazí a je označením situácie, kedy je inflácia vyššia ako 1 000 %. Obvykle býva následkom neúmerného tlačenia nových peňazí a spravidla vedie k úplnej devalvácii meny a znehodnoteniu úspor. Po príklady ani nie je potrebné chodiť ďaleko do minulosti. Zimbabwe potrápila hyperinflácia v roku 2008, kedy boli vydávané 100 triliónové bankovky, za ktoré ste si ale nemohli kúpiť skoro nič.

Ako sa vás týka inflácia?

Bez ohľadu na to, či sa o ekonomické otázky zaujímate alebo nie, inflácia sa týka aj vás. Jej dôsledky, ako je rast životných nákladov či zvyšovanie úrokových sadzieb (napr. pri hypotékach), zasahujú prakticky každého, hoci niekoho citeľnejšie a iného menej. Ľuďom s úsporami, ktoré nie sú úročené spôsobuje, že ich nasporené peniaze strácajú na hodnote – vyššia inflácia tak v niektorých prípadoch „podnecuje“ k míňaniu peňazí. Napokon, každá inflačná kalkulačka vám ľahko vypočíta, o koľko peňazí prídete, ak svoje úspory necháte ležať povedzme na bežnom účte v banke.

Aká je inflácia na Slovensku a prečo rastie?

Inflácia aktuálne rastie v celej Európe a Slovensko nie je výnimkou. Podľa údajov Štatistického úradu SR dosiahla inflácia za tretí kvartál roku 2021 až 3,9 %, pričom očakávať môžeme ďalší rast. Nájsť konkrétny dôvod, prečo rastie inflácia, nie je možné, keďže vždy ide o kombináciu viacerých faktorov. Súčasný rast inflácie môžeme pripísať na vrub zníženému objemu výroby v dôsledku protipandemických opatrení, ako napríklad nedostatok čipov, alebo logistickým problémom a tiež rastúcim nákladom za energie.

Ak si kladiete otázku, čo je spoľahlivá ochrana pred infláciou, tak vedzte, že je to predovšetkým zodpovedný prístup k peniazom, a to najmä voči úsporám. Vhodnými investíciami môžete svoje úspory zhodnotiť v takej miere, že vás inflácia trápiť nebude.

Pridané dňa: 03.12.2021
Späť na Blog

Žiadosť o pôžičku

Chcem si požičať:

plus minus

Počet dní:

plus minus
Chcem si požičať:
Počet dní:
Úrok:
Aukčný poplatok:
Na účet dostanete:
Spolu vrátiť: