Moment...stránka sa načítava
Moment...stránka sa načítava

Blog

Na našom blogu sa môžete dozvedieť množstvo informácií zo sveta financií, taktiež tu nájdete zaujímavé články, doplňujúce informácie o našich službách a možnosti investovania.

Gastrolístky či peniaze: čo si vybrať?

Pred pár mesiacmi došlo k zmene v príspevkoch na stravovanie od zamestnávateľa a my ju už nejaký čas sledujeme. Po novom totiž máte v prípade príspevku na stravovanie na výber medzi gastrolístkami a peniazmi, pričom došlo aj k úprave minimálnej výšky príspevku na stravovanie. Aké výhody so sebou prináša prvá či druhá možnosť a čo by ste mali vedieť, skôr ako sa rozhodnete?

Kto a kedy má nárok na „gastráče“?

Stravovacie poukážky, ľudovo označované ako gastrolístky či „gastráče“ berú mnohí ľudia ako súčasť odmeny či bonusu ku svojej výplate. Pravdou však je, že zamestnanci majú zo zákona nárok buď na príspevok na stravu alebo na zabezpečenie stravy v stravovacom zariadení, nejde teda len o dobrú vôľu vášho zamestnávateľa. Uvedené sa však týka iba zamestnancov v trvalom pracovnom pomere, ktorí za daný deň odpracujú viac ako štyri hodiny.

Ak máte nárok na gastrolístky, v rámci jedného dňa ich môžete dostať aj viac. V prípade, že pri pracovnej zmene odpracujete naraz viac ako 11 hodín, zvyknú zamestnávatelia prispievať aj ďalším gastrolístkom (resp. finančným príspevkom na stravovanie), avšak v tomto prípade nejde o povinnosť. Na gastrolístky nemáte nárok ani vtedy, ak zamestnávateľ má jedáleň, v ktorej vám zabezpečí teplé jedlo.

Ak už sme pri povinnostiach zamestnávateľa, dodajme, že minimálna výška príspevku na stravovanie sa pomerne často mení a od 1.5.2022 predstavuje 4,50 eur (zamestnávateľ je povinný prispievať aspoň 55 %). V praxi to teda znamená, že minimálna suma stravovacej poukážky je 4,50 eur, avšak môže byť aj vyššia. V takom prípade, alebo ak vám zamestnávateľ prispieva na stravné vo výške 100 % je možné vyšší príspevok na stravovanie považovať za určitú formu benefitu.

Oplatí sa tiež vedieť, že na príspevok na stravovanie máte nárok už od prvého odpracovaného dňa (za predpokladu TPP a odpracovaných aspoň 4 hodín daného dňa). Môže sa vám teda stať, že gastrolístky alebo finančný príspevok na stravu dostanete už v deň nástupu do nového zamestnania. Príspevky na stravné sa totiž vždy poskytujú vopred a nie spätne za odpracovaný mesiac.

Gastrolístky a gastrokarty majú svoje výhody, nie všetci ich však vítajú

Dlhé roky boli príspevky na stravné zabezpečované poukážkami, teda gastrolístkami. Stravovacie poukážky majú svojich priaznivcov aj odporcov. Za výhody môže niekto považovať, že suma stravného nie je súčasťou čistej mzdy prijatej na účet a dostane ich takpovediac „na ruku“. Nevýhodou je, že sa z nich nevydáva, čiže ak si kúpite obed za 3,90 eur a váš gastrolístok má hodnotu 4,20 eur, tak podniku necháte nedobrovoľne prepitné. Ďalšou nevýhodou pre niekoho môže byť, že stravovacie poukážky sa dajú použiť len na nákup stravy a nealkoholických nápojov. Stravovacie poukážky v uplynulom období začali nahrádzať „gastro karty“, ktoré sú tým istým, avšak majú podobu platobnej karty.

Používajú sa ako bežné platobné karty, pričom vždy vám obchodník strhne len skutočne platenú sumu. Nemuseli ste si tak teda robiť starosti s tým, že by vám nevydali. Menšou nevýhodou donedávna bolo, ak prevádzka nemala potrebný terminál a platbu gastrokartou od vás nemohla prijať. Na druhej strane, akceptačné miesta na uplatnenie týchto kariet pribúdajú veľmi rýchlo a dokonca sa dá zaplatiť aj formou SMS. Mimochodom, od budúceho roka gastrokarty majú úplne nahradiť gastrolístky. Či je reč o lístkoch alebo karte, niektorí ľudia za výhodu považujú aj to, že na tieto prostriedky im nemôže siahnuť exekútor, keďže príspevok na stravné nie je súčasťou zrážok zo mzdy.

Gastrolístky alebo peniaze? Dnes už máte možnosť výberu

V prípade, že vám gastrolístky či gastrokarty nevyhovujú, od tohto roka máte dôvod na radosť. Ako zamestnanec si totiž môžete vybrať či budete aj naďalej dostávať príspevky na stravné formou poukážok alebo rovno „v hotovosti“ prevodom na účet. Z finančného aj daňového hľadiska sú obe možnosti rovnocenné, takže z tohto pohľadu neexistuje tá „výhodnejšia“.

Praktické je, že ak dostanete stravné rovno na účet (spravidla prvý deň v mesiaci), tak tieto peniaze môžete využiť podľa vlastného uváženia. Berte to však tak, že ak dostanete peniaze na stravovanie vopred, je to podobné, ako dostať pôžičku. Ak by ste sa napríklad rozhodli ukončiť trvalý pracovný pomer, príspevok na stravné, ktorý ste dostali vopred, budete musieť vrátiť. Zostáva ešte dodať, že na finančný príspevok na stravovanie (ktorý vám zamestnávateľ posiela na účet) vám môže siahnuť exekútor, v prípade, že exekúcia bude vykonaná zablokovaním peňazí na účte.

Pripomeňme, že výber formy vyplácania príspevku na stravu môžete uskutočniť raz ročne a zamestnávateľ je povinný vašu voľbu rešpektovať. Odpoveď na otázku, či sa vám stravné oplatí viac vo forme poukážok, alebo ako ďalšie peniaze na vašom účte, záleží teda čisto od vašich osobných preferencií. Ani jednu z týchto možností totiž nemôžeme považovať za menej či viac výhodnú.

Pridané dňa: 11.07.2022
Späť na Blog

Žiadosť o pôžičku

Chcem si požičať:

plus minus

Počet dní:

plus minus
Chcem si požičať:
Počet dní:
Úrok:
Aukčný poplatok:
Na účet dostanete:
Spolu vrátiť: