Moment...stránka sa načítava
Moment...stránka sa načítava

Blog

Na našom blogu sa môžete dozvedieť množstvo informácií zo sveta financií, taktiež tu nájdete zaujímavé články, doplňujúce informácie o našich službách a možnosti investovania.

Dovolenka u „susedov“

Obdobie dovoleniek je v plnom prúde a ak ste na tej „svojej“ ešte neboli, stále to môžete stihnúť. Zamerali sme sa na to, kam Slováci smerujú za letným oddychom najčastejšie, ako sa vyvíjajú ceny po uvoľnení protipandemických opatrení a čo by dovolenkárov mohlo v aktuálnej sezóne potrápiť.

Kde Slováci najčastejšie trávia dovolenku?

Po dvoch rokoch sprevádzaných protipandemickými opatreniami to vyzerá tak, že cestovný ruch naplno ožíva. Podľa nedávneho prieskumu realizovaného portálom Kariéra.sk, sa až vyše dve tretiny respondentov na letnú dovolenku chystajú, zvyšná tretina ju neplánuje predovšetkým pre nepriaznivú finančnú situáciu. Podľa odhadov to však vyzerá, že ani vysoká inflácia, stúpajúce ceny palív a potravín Slovákov od cestovania v dramatickej miere neodrádzajú.

Nemení sa príliš ani rebríček obľúbených destinácií, čo vyššie spomínaný prieskum potvrdzuje. Takmer polovica respondentov sa vyjadrila, že letnú dovolenku plánuje tráviť na Slovensku, prípadne aj na Slovensku a v zahraničí. Rebríček troch najobľúbenejších zahraničných destinácií sa zrejme ani tento rok nezmení a obsadí ho Chorvátsko, Grécko a Taliansko. Vo všetkých troch krajinách je pritom možné sledovať nárast cien v službách aj maloobchode.

Zaujímavosťou je, že v Chorvátsku môžete počas tejto sezóny naposledy platiť kunami, keďže od budúceho roka začínajú Chorváti platiť eurom a v tejto súvislosti je možné očakávať ďalšie zvyšovanie cien.

Výber dovolenky v predstihu sa mohol vyplatiť

Dovolenková sezóna je tento rok predsa trochu iná a necharakterizuje ju iba citeľné oživenie po dvoch rokoch útlmu. Ak s výberom dovolenky vyčkávate na poslednú chvíľu a poľujete na výhodné last minute ponuky, tento rok sa vám to asi príliš neoplatí.

Výhodu majú naopak všetci, ktorí sa pre letnú dovolenku rozhodli v dostatočnom predstihu, pretože si zájazd mohli zakúpiť ešte za „starú“, nižšiu cenu. Ceny zájazdov totiž ovplyvňuje nielen dopyt, ale aj obsadenosť hotelov, ceny potravín, energií, leteniek, výška letiskových poplatkov a vo všeobecnosti aj ceny palív.

Vždy si vopred zistite aktuálne opatrenia

Okrem toho, že tento rok sa oplatí pri ponukách cestovných kancelárií a portálov s ubytovaním rozhodovať rýchlo, nemali by ste zabúdať, že stále vás ešte môžu prekvapiť niektoré z protipandemických opatrení. Hoci obmedzenia sú v súčasnosti naozaj minimálne, ešte pred odjazdom si preverte, ktoré z nich je potrebné dodržiavať a čo robiť v prípade, ak vám počas dovolenky vyjde pozitívny test.

Kým napríklad v Chorvátsku je nosenie rúšok odporúčané iba v zdravotníckych zariadeniach, v Grécku je nosenie rúšok stále povinné nielen v nemocniciach a poliklinikách, ale aj v prostriedkoch verejnej dopravy a taxíkoch. V Turecku zas boli zavedené certifikáty bezpečného cestovného ruchu, ktoré sú zárukou, že tieto miesta sú pravidelne kontrolované a spĺňajú potrebné hygienické kritéria.

Pripravte sa aj na nečakané výdaje

Rovnako ako pri iných životných situáciách, aj pri dovolenke platí, že šťastie praje pripraveným. Hlavnú turistickú sezónu tento rok poznačili problémy s nedostatkom personálu na letiskách, ktorý je príčinou výrazného meškania mnohých letov. Dokonca, na niektorých letiskách v Taliansku, Španielsku či Veľkej Británii dochádza vo väčšej miere aj k pravidelnému rušeniu letov.

Druhou kategóriou problému sú extrémne suchá. Na jednej strane je síce skvelé, že vás na letnej dovolenke nepostretne dážď, no na strane druhej, mnohé oblasti v Taliansku a Grécku už niekoľko týždňov sužujú lesné požiare. Vysoké riziko lesných požiarov sa rovnako vzťahuje aj na Chorvátsko. Ak teda natrafíte na zdanlivo výhodnú ponuku ubytovania, preverte si či sa náhodou nenachádza v oblasti, ktorá je alebo by mohla byť lesnými požiarmi priamo ohrozená. Prípadná evakuácia v strede dovolenky rozhodne nebude príjemným zážitkom.

V prípade, že preferujete cestu na dovolenku autom, nezabudnite si preveriť ceny palív v krajinách, ktorými budete prechádzať. Rozdiely v cenách môžu byť celkom výrazné, pričom platí, že drahšie čerpacie stanice sú spravidla pri hlavných ťahoch a diaľniciach. Napríklad v Maďarsku sa ale môžete stretnúť aj s množstevnými obmedzeniami na jedno tankovanie. Skúste si ešte pred cestou naplánovať, kde budete presne tankovať a tým spôsobom môžete ušetriť aj desiatky eur.

Dovolenku si užijete aj kúsok za hranicami

Hoci žiadna zo susedných krajín nemá more, neznamená to, že by ste si ani u našich susedov nemohli užiť krásnu dovolenku. Rovno sme pre vás vybrali niekoľko pôsobivých miest.

Vyberte sa tento rok objavovať Český ráj alebo Vysočinu, kde na vás síce nečakajú tropické horúčavy, ale odmenou budú krásne výlety. V Poľsku sa zas môžete nechať zlákať na čarom Krakowa a jeho okolia s tým, že záver výletu venujete Vysokým Tatrám z poľskej strany. Milovníkov horského prostredia poteší aj Rakúsko pohorím Dachstein a neďaleké mestečko Hallstatt, ktoré vás za srdce chytí svojou malebnosťou. Ak by ste zas radi dovolenkovali u našich južných susedov a Balaton už poznáte, navštívte maďarský národný park Aggtelek, v ktorom sa nachádza najväčšia kvapľová jaskyňa v Európe s názvom Baradla.

Na záver dodajme, že v konečnom dôsledku je jedno, či strávite dovolenku pri mori, na horách alebo kdekoľvek inde. Treba si uvedomiť, že nie je dôležité kde, ale najmä s kým trávite dovolenku a taktiež, aké super zážitky si odnesiete domov.

Pridané dňa: 15.08.2022
Späť na Blog

Žiadosť o pôžičku

Chcem si požičať:

plus minus

Počet dní:

plus minus
Chcem si požičať:
Počet dní:
Úrok:
Aukčný poplatok:
Na účet dostanete:
Spolu vrátiť: