Moment...stránka sa načítava
Moment...stránka sa načítava

Blog

Na našom blogu sa môžete dozvedieť množstvo informácií zo sveta financií, taktiež tu nájdete zaujímavé články, doplňujúce informácie o našich službách a možnosti investovania.

Dotácie na bývanie

Bývate v dome alebo byte a každoročne len tŕpnete, aký nedoplatok za energie vám zasa príde? V tom prípade je možno najvyšší čas na rekonštrukciu s cieľom dosiahnutia energetických úspor. V tomto roku dokonca na tento účel môžete získať aj dotácie, a to vďaka programom Obnov dom a Zelená domácnostiam. Čo sa o nich oplatí vedieť?

Modernizácia bývania vďaka dotácii je ešte výhodnejšia!

Rekonštrukcia domu, alebo bytu je zásadným krokom, ktorý poriadne preverí nielen vaše organizačné schopnosti, ale aj rozpočet. Ešte skôr ako sa pustíte do celého procesu, mali by ste si stanoviť ciele, zostaviť rozpočet so všetkými položkami a samozrejme, nechať si aj zhruba 10 % až 20 % rezervu pre prípadné komplikácie. Rekonštrukcia pritom zďaleka nemusí viesť iba ku krajšiemu, ale aj efektívnejšiemu a teda energeticky menej náročnému bývaniu.

Ak si však sadnete k svojim plánom, odhadom a porovnáte svoje kalkulácie s potenciálnymi úsporami, môže vám vyjsť, že pôjde o investíciu s poriadne dlhou návratnosťou. Solárne panely, tepelné čerpadlá, alebo zelené strechy totiž vôbec nie sú lacnou záležitosťou. Ak si potrebujete na rekonštrukciu požičať, riešením môže byť rýchla pôžička, výraznou pomocou však môže byť aj dotácia, vďaka ktorej sa návratnosť úsporných opatrení výrazne skráti.

Dotácia na bývanie z programu Obnov dom

Dotačný program Obnov dom je koncipovaný tak, aby ste získali finančný príspevok na stavebné úkony smerujúce k zníženiu energetickej náročnosti domu. Ide najmä o riešenia zlepšujúce tepelnoizolačné vlastnosti, výmenu okien a dverí, ale tiež na odstránenie starej eternitovej strechy či výmenu zdroja tepla.

Celú agendu súvisiacu s dotačným programom Obnov dom má na starosti Slovenská agentúra životného prostredia (SAŽP). Aby bol prístup k dotáciám ešte jednoduchší, zriadených bolo po celom Slovensku desať regionálnych centier zabezpečujúcich potrebnú podporu pre jednotlivých záujemcov, odporúčame preto nájsť si to najbližšie a zistiť si podrobnosti.

S podaním žiadosti v každom prípade netreba váhať. Pilotné výzvy tohto programu odštartovali ešte v roku 2022 a nadšenie bolo také veľké, že mnohým záujemcom sa dotácia ani neušla. Nové výzvy v rámci programu Obnov dom však môžete využiť aj na tento rok a vyzerá to tak, že úspešných žiadostí bude výrazne viac.

Koľko môžete presne získať? V rámci každej výzvy sú podrobne stanovené konkrétne podmienky na poskytnutie dotácie, ale aj jej maximálna výška. Pre ilustráciu dodajme, že v rámci Výzvy č. 4 bola maximálna výška príspevku vo výške 15 000 eur v prípade, že obnovou rodinného domu sa dosiahne úspora primárnej energie v rozsahu 30-60 % oproti stavu pred obnovou rodinného domu.

Program Zelená domácnostiam: aj pre majiteľov bytov

V tomto roku môžete využiť aj národný projekt Zelená domácnostiam, ktorého agendu zastrešuje Slovenská inovačná a energetická agentúra (SIEA). Výhodou je, že využiť ho môžu nielen majitelia rodinných domov, ale aj bytov.

Hlavným cieľom programu Zelená domácnostiam je podpora zavádzania úspornejších technológií do domácností, ako sú napríklad solárne kolektory na prípravu teplej vody a podporu kúrenia alebo tepelné čerpadlá. Na rozdiel od programu Obnov dom, dotácie v rámci programu Zelená domácnostiam sa poskytujú z európskych štrukturálnych fondov. Program prechádza postupnými vylepšeniami, napríklad už na toto obdobie je naplánované vydávanie a preplácanie poukážok z nového projektu a prístupný má byť už aj nový informačný systém zohľadňujúci aktuálne podmienky podpory.

Aspoň pre približnú predstavu uveďme, že hodnota podpory sa odvíja od výkonu inštalovaného zariadenia, pričom jej maximálna výška bez zvýhodnenia predstavuje pri fotovoltických paneloch 4 025 eur, pri slnečných kolektoroch 2 300 eur, pri tepelných čerpadlách 4 370 eur a pri kotloch spaľujúcich biomasu 1 500 eur.

Ako urobiť prvý krok? V každom prípade sa treba podľa podmienok zverejnených na oficiálnej webovej stránke uistiť, či máte na poukážku nárok a akú časť nákladov vám poukážka pokryje. V optimistickom scenári môže ísť až o 50 % nákladov na inštaláciu, prípadne ak splníte aj dodatočné podmienky, využiť môžete aj zvýhodnený príspevok určený pre nízkopríjmové domácnosti z pripravovaného projektu Zelená solidarita, ktorý môže pokryť takmer všetky náklady na inštaláciu nového zariadenia.

Pridané dňa: 12.08.2024
Späť na Blog

Žiadosť o pôžičku

Chcem si požičať:

plus minus

Počet dní:

plus minus
Chcem si požičať:
Počet dní:
Úrok:
Aukčný poplatok:
Na účet dostanete:
Spolu vrátiť: