Moment...stránka sa načítava
Moment...stránka sa načítava

Blog

Na našom blogu sa môžete dozvedieť množstvo informácií zo sveta financií, taktiež tu nájdete zaujímavé články, doplňujúce informácie o našich službách a možnosti investovania.

Diaľničné známky v roku 2024

Na Slovensku majú diaľničné známky výlučne elektronickú podobu už vyše 8 rokov, čím odpadáva ich zložité lepenie na čelné sklo a následné odstraňovanie po skončení platnosti. Hoci diaľničná sieť sa u nás rozrastá iba pomaly, prakticky každý rok čakajú motoristov v súvislosti s diaľničnými známkami určité zmeny. Výnimkou nie je ani rok 2024, čo teda motoristov čaká?

Ceny za diaľničné známky zostávajú rovnaké

Hneď na úvod začnime dobrými správami. Kým v minulom roku mnohých motoristov zamrzelo zdražovanie diaľničných známok, v tomto roku k zdražovaniu poplatkov za používanie diaľnic nedochádza. Naďalej tak platí, že najlacnejšou je diaľničná známka s 10-dňovou platnosťou za cenu 12 eur. Diaľničná známka 30-dňová vás vyjde na 17 eur a známka s 365-dňovou platnosťou odo dňa určeného nakupujúcim stojí 60 eur.

V predaji zatiaľ zostáva aj ročná diaľničná známka, ktorá vás vyjde na 60 eur. Výhodnosť jej kúpy je ale otázna, pretože oproti 365-ročnej jej platnosť trvá presne vymedzený časový úsek bez ohľadu na dátum nákupu (od 1. januára daného roka, alebo odo dňa jej úhrady v príslušnom kalendárnom roku, do 31. januára nasledujúceho roka). Ak si ju teda kúpite napríklad počas leta, platiť vám bude len do konca januára nasledujúceho roka. V prípade, že plánujete využívať diaľnice na Slovensku počas celého roka, určite sa viac oplatí nákup 365-dňovej známky.

Pribudne nový typ diaľničnej známky

Hoci ceny diaľničných známok na rok 2024 zostávajú nezmenené, s najväčšou pravdepodobnosťou tento rok pribudne do ponuky aj nový typ diaľničnej známky s platnosťou 1 deň. Povinnosť zavedenia novej diaľničnej známky s platnosťou menej ako týždeň stanovuje smernica Európskej únie, ktorú je Slovensko povinné transponovať do konca marca tohto roka. Očakáva sa, že cena za 1-dňovú diaľničnú známku sa bude pohybovať pod hranicou 5,40 eur.

Nepôjde pritom o jedinú novinku. Podľa predbežných informácií totiž z ponuky vypadne diaľničná známka s platnosťou 1 rok, ktorú sme spomenuli vyššie, a to práve z dôvodu nízkeho dopytu, keďže kúpa 365-dňovej známky sa motoristom vo všeobecnosti oplatí viac.

Jazdu bez diaľničnej známky neriskujte

Jazdu po diaľnici bez platnej diaľničnej známky vás môže vyjsť poriadne draho, a to aj vtedy, ak vás pri tom „neprichytí“ policajná hliadka. Za takýto priestupok hrozí pokuta od 100 eur do 500 eur, v prípade blokového od 50 eur do 200 eur. Kontrola úhrady známok prebieha ale aj automatizovane a v takom prípade je potrestaný prevádzkovateľ vozidla.

V týchto prípadoch ide o správny delikt, pri ktorom je možné uložiť pokutu vo výške od 150 do 500 eur, pričom prejednávanie týchto deliktov patrí do kompetencie miestne príslušnému okresnému úradu. „Pozdrav“ v podobe platobného rozkazu vás môže za jazdu bez platnej diaľničnej známky čakať v poštovej schránke aj po niekoľkých týždňoch. S úhradou sa oplatí poponáhľať, pretože ušetríte. Pri úhrade do 15 dní od doručenia platobného rozkazu stačí zaplatiť 2/3 z uloženej sankcie.

„Dvakrát meraj, raz kupuj“

Staré známe „dvakrát meraj a raz rež“ platí aj pri nákupe diaľničnej známky. Pred samotnou kúpou si skontrolujte všetky zadávané údaje, najmä správne vyplnenie EČV a dátum začiatku platnosti. Okrem toho si skontrolujte či diaľničnú známku kupujete pre správny typ vozidla (chybou môže byť, ak zakúpite známku napr. pre prípojné vozidlo a máte pritom osobné auto). Ak si nevšimnete nesprávne zadané údaje, s najväčšou pravdepodobnosťou vás neminie sankcia. Oplatí sa ale vedieť, že pri zadaní chybných údajov môžete do konca daného kalendárneho dňa požiadať o ich opravu. Dobre si preto skontrolujte aj potvrdenie o úhrade diaľničnej známky.

Novinky aj u našich susedov

Ak sa chystáte k našim susedom, oplatí sa zistiť si podmienky používania diaľnic a nákup diaľničnej známky vyriešiť tesne pred cestou. Teda samozrejme s výnimkou Poľska, kde sa využíva systém mýta. Skôr ako prejdeme ku konkrétnym číslam a novinkám, treba spomenúť, že na nasledujúcich riadkoch uvádzame ceny pre osobné motorové vozidlá do 3,5 tony.

V Českej republike si diaľničnú známku môžete zakúpiť elektronicky podobne ako u nás, avšak od marca tohto roka sú avizované zmeny cien. Po novom ročná známka zdražie až na 2 300 Kč z pôvodných 1 500 Kč, mesačná a 10-dňová však naopak zlacnie, a to na 430 Kč, resp. 270 Kč v prípade 10-dňovej. Rovnako ako u nás, aj v Českej republike sa na jar plánuje zavedenie jednodňovej diaľničnej známky, ktorej cena by sa mala pohybovať okolo sumy 200 Kč.

V prípade, že plánujete využívať rakúske diaľnice, oplatí sa vedieť, že náš západný sused už má jednodňovú diaľničnú známku zavedenú a vyjde vás na 8,60 eur. Na 10-dňovú diaľničnú známku si treba prichystať 11,50 eur, na dvojmesačnú 28,90 eur a celoročná vás bude stáť až 96,40 eur. Rakúsku diaľničnú známku si môžete kúpiť na väčšine čerpacích staníc a následne si ju nalepiť na čelné okno. Využiť môžete aj elektronickú diaľničnú známku, avšak tu si dajte pozor, pretože digitálna diaľničná známka zakúpená online môže byť platná najskôr až v 18. deň od online nákupu.

Diaľničné známky majú digitálnu podobu aj v Maďarsku. Najlacnejšia s platnosťou 10 dní vás vyjde v prepočte na približne 14,40 eur, mesačná známka na 23,30 eur a ročná na približne 150 eur, potvrdenie o platbe si odporúčame vytlačiť a pre istotu vziať so sebou. V každom prípade ale platí, že či už sa vyberiete na kratší alebo dlhší výlet, tak včasná a vhodná príprava je polovicou úspechu.

Pridané dňa: 26.01.2024
Späť na Blog

Žiadosť o pôžičku

Chcem si požičať:

plus minus

Počet dní:

plus minus
Chcem si požičať:
Počet dní:
Úrok:
Aukčný poplatok:
Na účet dostanete:
Spolu vrátiť: