Ako vyberať kvalitné potraviny?
V porovnaní s minulosťou je výber potravín a nápojov v obchodoch veľmi pestrý. Prakticky pri každom type potravín si môžete vybrať z rôznych variácií a rovnako si vyberiete, keď je pre vás prioritou kvalita alebo nižšia cena. Aj napriek širokému výberu ale nemusí byť na prvý pohľad ľahké zorientovať sa, ktoré produkty sú pre zdravie prínosné a naopak, ktoré dokážu aj uškodiť. Pri nákupe potravín sa preto oplatí zvýšiť pozornosť nielen preto, aby ste neplatili viac ako je nevyhnutné, ale tiež, aby ste uprednostnili výživnejšie potraviny.
Zorientovať sa v informáciách na obaloch potravín je dôležité
Pestrá a zároveň vyvážená strava je bezpochyby jednou zo základných podmienok pre zdravý životný štýl. Vôbec totiž nie je jedno, čo konzumujeme a uvedené tvrdenie platí nielen v prípade detí, ale všetkých vekových kategórií. Po celom svete je na vzostupe obezita, ochorenia pečene a v neposlednom rade pribúdajú aj rôzne potravinové intolerancie. Práve tie často vedú k tráviacim ťažkostiam, únave či iným prejavom, ktoré znepríjemňujú každodenné fungovanie. Treba ale uznať, že nie každý má dostatok času a financií na to, aby svoje stravovacie návyky mohol pravidelne konzultovať s lekárom alebo výživovým poradcom. Výber kvalitných potravín tak často zostáva na vlastnom uvážení.
Zorientovať sa v ponuke supermarketov nemusí byť vôbec jednoduché a mnohí ľudia ani príliš nerozumejú údajom uvedeným na etikete. Málokto by teda kladne odpovedal na otázku, či skutočne viete, čo jete a ako to ovplyvňuje vaše zdravie. Poradíme vám preto, kde hľadať relevantné odpovede na otázky súvisiace so zložením a kvalitou potravín.
Online potravinová databáza
Jedným z prvých pokusov vniesť pre spotrebiteľov trochu svetla do problematiky zloženia potravín je Slovenská internetová databáza výživového zloženia potravín. Vznikla ešte v roku 2008 a v súčasnosti obsahuje informácie o vyše 1 400 rôznych potravinách a výrobkoch, ktoré sú u nás typicky konzumované. Táto online potravinová databáza teda do veľkej miery odzrkadľuje, čo si v obchodoch najčastejšie ukladáme do košíka.
Vyhľadávanie je pomerne jednoduché, stačí zadať názov potraviny do vyhľadávacieho poľa a buď sa vám zobrazí presne vyhľadávaný produkt, alebo príbuzné produkty, resp. tie produkty, ktoré ho obsahujú. Rozsah zobrazovaných údajov je celkom rozsiahly a pri každom produkte si môžete pozrieť až 54 nutrientov (ak ich daná potravina obsahuje) na 100 g jedlého podielu. Ak chcete získať lepší prehľad o výživnosti potravín, ktoré kupujete, začnite práve touto databázou.
Databáza „é-čok“
Čítať si etikety na potravinárskych výrobkoch je niekedy trochu alchýmia. Neraz obsahujú rôzne skratky a kódy, ktoré vám ale na prvý pohľad, keď stojíte medzi regálmi v obchode, prakticky nič nepovedia. V súčasnosti je úplne bežné, že do potravín sa pridávajú rôzne látky, ľudovo nazývané aj „éčka“, ktoré im následne zabezpečujú rôzne vlastnosti, ako napríklad sfarbenie, zvýraznenie chuti či predĺženie trvanlivosti. Medzi ľuďmi majú „éčka“ pomerne zlú povesť, no treba dodať, že zďaleka nie všetky „éčka“ sú škodlivé, prípadne výsledkom chemickej výroby. „Éčka“ sa navyše delia do viacerých kategórií podľa svojej funkcie, ako napríklad farbivá, emulgátory, sladidlá, stabilizátory či stužovadlá.
Každé jedno „éčko“, ktoré bolo pri výrobe potraviny vyrobené, musí byť uvedené na etikete pod medzinárodným kódom E + číselné označenie, pričom tieto označenia platia rovnako v rámci celej Európskej únie. Podľa aktuálne platných predpisov musia byť „éčka“ na etikete uvedené v zostupnom poradí podľa množstva, v akom sú v produkte obsiahnuté. Aby ste sa teda vedeli zorientovať, oplatí sa vedieť, čo ktoré „éčko“ znamená a či patrí medzi potenciálne škodlivé látky. Na tento účel odporúčame použiť tzv. Databázu „é-čok“.
Čo je nutričné skóre?
Určite ste si už všimli, že na mnohých obaloch potravín sa začalo objavovať Nutri-score, alebo ak chcete, nutričné skóre. Jeho hlavnou úlohou je sprostredkovať nakupujúcemu ľahko zrozumiteľné informácie o celkovej výživovej kvalite daného výrobku. Nutričné skóre je vyjadrené škálou písmen od A po E, ktoré sú od seba farebne odlíšené. A je zelené a E je tmavooranžové a v zásade platí, že čím bližšie je hodnotenie k písmenu A, tým je daný produkt výživnejší a tým väčší podiel by mal tvoriť z vášho celkového jedálnička. Nie je preto prekvapením, že nutričné skóre pri mrazených polotovaroch alebo zemiakových čipsov je blízko písmena E a napríklad pri sójových produktoch je zas blízko písmenu A.
Nutričné skóre je užitočným ukazovateľom, ktorý vám pri nákupoch pomôže najmä vďaka svojmu prehľadnému spracovaniu. Oplatí sa ale určite vedieť, akým spôsobom je vypočítané. Konkrétne ide o vedecký algoritmus zohľadňujúci energetickú hodnotu a negatívne nutričné faktory ako sú jednoduché cukry, nasýtené tuky či soli v pomere k pozitívnym prvkom, medzi ktoré patria napríklad bielkoviny, vláknina a ovocná zložka.
Všetky zo spomínaných 3 zdrojov informácií sú skvelou pomôckou pri výbere kvalitných potravín. Hoci ich cena v poslednom období stúpla, bola by škoda robiť kompromisy v tomto smere ak to nie je úplne nevyhnutné. Platí totiž staré známe, že zdravie máme len jedno a mali by sme si ho nadovšetko chrániť.
Žiadosť o pôžičku
Chcem si požičať:
Počet dní:
- Chcem si požičať:
- Počet dní:
- Úrok:
- Aukčný poplatok:
- Na účet dostanete:
- Spolu vrátiť: