Moment...stránka sa načítava
Moment...stránka sa načítava

Blog

Na našom blogu sa môžete dozvedieť množstvo informácií zo sveta financií, taktiež tu nájdete zaujímavé články, doplňujúce informácie o našich službách a možnosti investovania.

Ako ušetriť, aj keď sa zdá, že nie je z čoho?

Ak je reč o tom, koľko kto mesačné ušetrí, tak mnohí ľudia len trpko poznamenajú, že vlastne ani nemajú poriadne z čoho a aj tak by šetrenie po malých sumách k ničomu neviedlo. Či už ide o výhovorky, alebo razenie teórie, že všetky peniaze si treba čo najviac užiť, zostáva na zváženie otázka, či by každý zodpovedný človek nemal mať ušetrené aspoň niečo. Pravdou totiž zostáva, že ušetriť bokom sa dá aj po malých sumách a aj vtedy, ak vám na účet neprichádza práve vysoká mzda. Poradíme, ako ušetriť na viac či menej nápadných výdavkoch.

Ešte pred pandémiou si priemerný Slovák dokázal odložiť z mesačného platu približne 10 %. V dôsledku zdražovania v uplynulom roku ale schopnosť tvoriť úspory citeľne poklesla a to v priemere k 6 % z mesačného platu. Omnoho rýchlejšie však Slovákom úspory ubúdali a odhaduje sa dokonca, že až štvrtina Slovákov najmä v dôsledku spomínaného zdražovania o svoje úspory prišla, prípadne si sporiť ani nedokáže.

Problémom však zďaleka nie je iba inflácia a pomalší rast platov, ktorý ju skrátka nedokáže dohnať. Svoj podiel na tomto stave má aj nedostatok dobre ohodnotených pracovných miest v regiónoch v kombinácii s nízkou sebadisciplínou. Svoj nemalý podiel na neschopnosti tvoriť úspory má aj sklon k nezdravému životnému štýlu. Pre každého, kto by chcel svoju finančnú bilanciu vylepšiť, sú určené nasledujúce tipy, vďaka ktorým zistíte, kde možno prichádzate o nemalé sumy.

Koľko vás stoja vaše zlozvyky?

Nie je žiadnou novinkou, že práve zlozvyky ako fajčenie, konzumácia alkoholu či gamblerstvo dokážu poriadne odhryznúť z mesačnej výplaty. Ide o neresti, bez ktorých sa jednoznačne oplatí existovať a keď už nie kvôli vlastnému zdraviu, tak aspoň kvôli peniazom. Ak by ste vyfajčili krabičku cigariet denne, tak ide o výdavok 4,9 eur, ktoré doslova vyfúknete spolu s cigaretovým dymom. Ročne takto „vyfúknete“ takmer 1 800 eur. To už celkom stojí za myšlienku úplne prestať, alebo tento zlozvyk aspoň obmedziť.

V každom prípade stojí za to spísať si, o koľko peňazí vás pripravujú vaše neresti. Spomeňte si napríklad, koľko ste nechali za minulý rok v pohostinstve, prípadne koľko krát ste si stavili na športový zápas. Možno vás prekvapí o aké vysoké sumy ide práve v dlhšom časovom horizonte.

Predplatné streamovacích služieb

Streamovacie služby na hudbu, filmy, seriály či predplatné na online hranie hier. Model predplatného je dnes veľmi rozšírený. Hoci sa môže zdať, že ide mesačne len o pár eur, tak pri dôslednom prepočítaní zistíte, že míňate aj viac ako 50 eur, pričom ani všetko nestíhate využívať. Spravte si preto poriadok v predplatnom streamovacích služieb a vyberte si naozaj len tie, ktoré využívate najčastejšie.

Kávičky s kolegami z práce

Samozrejme, socializácia a udržiavanie dobrých vzťahov s kolegami, kamarátmi a rodinou je veľmi dôležité. Zamyslite sa však nad tým, či by to celé nešlo nejak lacnejšie. Napríklad aj pravidelné „kávičkovanie“ počas alebo po pracovnej dobe dokážu s rozpočtom pekne zamávať. Ak si doprajte 2-3 kávy denne v kaviarni, spočítajte si, koľko týmto spôsobom miniete za rok.

Drahých úverov sa zbavte čo najskôr

Žiť bez úverov je pre mnohých nedosiahnuteľnou métou. Bez hypotéky sa navyše len veľmi ťažko dostanete k vlastnému bývaniu. V každom prípade odporúčame spraviť si prehľad vo vašich dlhoch čo najskôr a vyselektovať tie, ktoré sú najdrahšie, teda najviac úročené. Popremýšľajte tiež nad možnosťami refinancovania úverov a pokúste sa nájsť riešenie, ako sa najdrahších úverov čo najrýchlejšie zbaviť.

Tou najhoršou voľbou bude, ak úver prestanete splácať, pretože tak sa len zbytočne predraží, napríklad o úroky z omeškania, prípadne mimosúdne vymáhanie a súvisiace poplatky. Vhodným riešením, ako sa s podlžnosťami vysporiadať je aj splátkový kalendár.

Paušál a poistenie

Neplatíte za telefón alebo poistenie auta viac ako je nevyhnutné? Kedy ste si naposledy robili prieskum trhu a pozreli sa na to, čo všetko z paušálu používate? Skúste si porovnať aktuálne ponuky mobilných operátorov a poskytovateľov internetového pripojenia. Možno vás prekvapí, že platiť môžete aj citeľne menej ako doteraz. Podobne to spravte s poistením auta a nechajte si vypracovať cenové ponuky od viacerých poisťovní. Nech by ste aj týmto krokom ušetrili „len“ 15 eur mesačne, po roku budete mať vďaka niekoľkým telefonátom či kliknutiam 180 eur navyše.

Za šetrením so smartfónom v ruke

Základom pre poriadok v osobných financiách je dôsledné zosumarizovanie všetkých príjmov a výdavkov. Tie je následne potrebné rozdeliť na pravidelné a nepravidelné, pričom je užitočné, ak výdavkom stanovíte aj prioritu. Týmto spôsobom ich rozdelíte na tie, ktoré sú pre život nevyhnutné, takých ktorých sa za žiadnych okolností nevzdáte a potom tie najmenej dôležité, bez ktorých sa dokážete zaobísť.

Našťastie už si dnes nemusíte odkladať bločky a viesť si zložité „domáce účtovníctvo“. Stačí si do smartfónu stiahnuť aplikáciu určenú na správu a sledovanie osobných financií. Veľkou výhodou takejto aplikácie je možnosť nielen ručného zaznamenávania príjmov a výdajov, ale aj prepojenie na aplikáciu internet bankingu a jeho automatickú synchronizáciu.

Aplikácií s týmto zameraním je viacero a určite sa ich oplatí vyskúšať, aby si spomedzi nich vybrali takú, ktorá bude najviac vyhovovať vašim potrebám. Za všetky spomeňme napríklad aplikáciu Wallet, Spendee alebo Monefy, ktoré sú dostupné rovnako pre smartfóny s Androidom, tak aj s operačným systémom iOS.

Pridané dňa: 11.09.2023
Späť na Blog

Žiadosť o pôžičku

Chcem si požičať:

plus minus

Počet dní:

plus minus
Chcem si požičať:
Počet dní:
Úrok:
Aukčný poplatok:
Na účet dostanete:
Spolu vrátiť: