Moment...stránka sa načítava
Moment...stránka sa načítava

Blog

Na našom blogu sa môžete dozvedieť množstvo informácií zo sveta financií, taktiež tu nájdete zaujímavé články, doplňujúce informácie o našich službách a možnosti investovania.

Ako si požičať peniaze - možnosti aj s návodom

Potrebujete si požičať peniaze? Dnes už sa to dá hneď niekoľkými spôsobmi. Aké máte možnosti, čím sa od seba líšia a aké sú ich jednotlivé výhody a nevýhody? Pozrime sa spolu na to, ako také požičanie peňazí môže prebiehať.

Typy pôžičiek

V prvom rade si predstavme typy pôžičiek, pretože ich je hneď niekoľko a navzájom sa od seba líšia. Aké máte možnosti?

Spotrebný úver

Spotrebný úver je typ pôžičky, s ktorým sa stretnete najmä v bankách. Jeho najväčšou výhodou je, že vo väčšine prípadov ide o bezúčelovú pôžičku. To znamená, že peniaze, ktoré si požičiate, môžete minúť na hocičo a to, ako ste ich využili, nemusíte dokladovať. Takisto si dokážete požičať aj vyššie sumy do niekoľko tisíc eur a na dlhšie obdobie, až niekoľkých rokov.

Nevýhodou však je, že vybavovanie môže trvať trochu dlhšie a väčšinou ho nevybavíte na počkanie, pretože banky si budú preverovať váš príjem. Takisto treba podotknúť, že čím dlhšie budete spotrebný úver splácať, tým viac ho preplatíte.

Povolené prečerpanie

Povolené prečerpanie, alebo kontokorent, je pôžička, ktorá je naviazaná na váš bankový účet. Ide o možnosť ísť do mínusu, ktorú vám banka poskytne v prípade, že u nej máte pravidelný príjem.

Úroky sa v takomto prípade platia len za dni, počas ktorých ste prečerpanie využili a ste v mínuse. Nevýhodou povoleného prečerpania sú však vysoké úroky, ktoré sa môžu vyšplhať aj na 20 % ročne. Ak teda budete v mínuse dlho, môže vás to na úrokoch vyjsť aj stovky eur ročne.

Lízing

Ďalšou z možností, ako si požičať peniaze, je leasing. Najčastejšie sa využíva pri kúpe auta živnostníkmi či firmami. Na auto si môžete požičať aj formou spotrebného úveru. Rozdiel je v tom, že pri spotrebnom úvere sa po kúpe vozidla človek okamžite stáva jeho vlastníkom, ale pri lízingu je auto oficiálne vaše až po jeho splatení. Do momentu splatenia patrí auto lízingovej spoločnosti.

Nevýhodou auta na lízing je fakt, že po dobu jeho splatenia musí mať auto aj havarijnú poistku. To znamená platiť ročne niekoľko stoviek eur naviac.

Hypotéka

Pri kúpe nehnuteľnosti sa využíva ďalší typ pôžičky, hypotéka. Ide o pôžičku, ktorá má široké cenové rozpätie, nízky úrok a splácať ju môžete aj viac ako 30 rokov. Je však podmienená založením nehnuteľnosti.

V minulosti boli banky ochotné financovať aj celú sumu nehnuteľnosti, v súčasnosti sa stretnete vo väčšine bánk skôr s ochotou financovať približne 80 % hypotéky a zvyšnú sumu peňazí je potrebné financovať z vlastných zdrojov.

Rýchla pôžička

V prípade, že potrebujete peniaze rýchlo, množstvo bánk, ale aj nebankových poskytovateľov ponúka rýchlu pôžičku. Vyznačuje sa jednoduchým a rýchlym vybavením, takže na krátkodobú výpomoc je veľkým pomocníkom.

Online pôžička

Dnes už veľmi obľúbeným spôsobom, ako si požičať peniaze, je vziať si online pôžičku. Online pôžička je populárna najmä z dôvodu, že pre jej vybavenie nemusíte nikam chodiť. Všetko vybavíte online a peniaze vám do pár hodín, maximálne pár dní prídu na účet. Online pôžičky sa stali vyhľadávanou formou poskytnutia pôžičky posledné roky počas pandémie, kedy práve vybavenie z bezpečia domova sa stalo pre veľa ľudí prioritou.

SMS pôžička

SMS pôžička je vhodná pre tých, ktorí si chcú požičať nižšiu čiastku a hneď. Vybavíte ju formou SMS správ, čo ocenia hlavne ľudia, ktorí počas pracovnej zmeny nemôžu mať pri sebe telefón, alebo kvôli pracovnej dobe nestíhajú otváracie hodiny inštitúcií poskytujúcich peniaze.

Pôžičky pre dlžníkov v registri

Každý veriteľ poskytujúci spotrebiteľské úvery má povinnosť nahliadnuť do spoločného elektronického registra. Je však aj možnosť dostať pôžičku, ak má dlžník záznam v registri vďaka existencii pôžičky bez registra, pri ktorej sa síce do registrov nazerá, nemusí však naň firma prihliadať.

Pôžička formou aukcie

Zaujímavým typom pôžičiek sú pôžičky, kde si požičiavajú ľudia navzájom medzi sebou. Cez aukčný systém si jednoducho zadáte sumu, ktorú si chcete požičať a počet dní, za ktoré ste ju schopní splatiť. Formou jednoduchej kalkulačky ihneď zistíte, koľko eur by ste za poskytnutie zaplatili. Ak sa pre pôžičku formou aukcie rozhodnete jednoducho vyplníte potrebné údaje a požiadate ľudí o pôžičku.

Pôžička pre nezamestnaných

V prípade nezamestnaných ľudí, žien na materskej, dôchodcov, študentov alebo aj pracujúcich v zahraničí je takisto ťažšie dostať pôžičku. Aj pre nich však existujú možnosti. Ide o pôžičky, pri ktorých sa zaobídete aj bez potvrdenia o príjme, prípadne naň poskytovatelia neprihliadajú. Nevýhodou je však obmedzená suma, ktorú si môžete požičať, a vyššie úroky.

Kde si požičať?

Povedali sme si o typoch pôžičiek a teraz sa zameriame na to, odkiaľ si viete peniaze požičať. Na výber máte totiž mnoho možností, ale pri rozhodovaní, ktorá je tá správna pre vás vám zhrnieme jednotlivé možnosti a ich výhody a nevýhody.

Bankové pôžičky

Banky sú stabilné inštitúcie, ktoré ponúkajú veľmi podobné produkty. Na Slovenskom trhu je hneď niekoľko bánk, ktoré sa snažia získať si čo najviac klientov, čo najzaujímavejšími ponukami.

Výhody

  • možnosť poistenia pôžičky (oceníte napríklad v prípade straty zamestnania)
  • transparentnosť (podmienky a dokumenty vám dostatočne vysvetlia a poskytnú vám priestor na ich preštudovanie)
  • väčšinou nižšia úroková sadzba (v porovnaní s nebankovkami)

Nebankové pôžičky

Pri nepredvídaných finančných výdavkoch siaha množstvo ľudí po nebankových pôžičkách. V súčasnosti musia pôžičky cez internet poskytovať iba riadne licencované subjekty, ktoré spĺňajú prísne regulačné podmienky, a tak sa už netreba toľko báť možných podvodníkov.

Výhody

  • jednoduché vybavenie a rýchle dodanie peňazí
  • flexibilita v splácaní
  • všetko sa dá vybaviť online
  • pôžičky poskytované takmer komukoľvek
  • už nie tak vysoké poplatky (vďaka regulácií zo strany Národnej banky Slovenska)

Samozrejme tieto klady nemusia platiť u každej banky a ani u každej nebankovky.

Ako si vybrať tú správnu pôžičku

Medzi jednotlivými typmi pôžičiek ste si mohli všimnúť isté rozdiely. Pomaly v každej banke a nebankovke si viete vopred zistiť aspoň približnú situáciu s úrokmi a s podmienkami na odsúhlasenie pôžičky, no takisto existujú rôzne porovnávače, kde si vyberiete napríklad výšku pôžičky a na jednom mieste porovnáte ponuky.

Ako sa postupuje pri požičiavaní peňazí

Postup pri požičiavaní peňazí je v rôznych inštitúciách viac-menej rovnaký. Treba podať žiadosť o pôžičku a počkať na jej schválenie. Vo väčšine bánk budete potrebovať dokladovať svoj príjem a spĺňať konkrétne podmienky. Niektoré banky majú ako podmienku otvorený bežný účet priamo u nich, pri hypotékach musíte ručiť nehnuteľnosťou a ako sme už spomenuli, majú povinnosť nahliadnuť do spoločného elektronického registra a zistiť, či nie ste dlžníkom.

V prípade, že ste dodali potrebné doklady, napríklad kópiu občianskeho preukazu, pasu a vodičského preukazu, a splnili ste kritériá, v danej lehote vám prídu na účet požičané peniaze.

TIP na záver: Všetky požadované dokumenty je najlepšie posielať online, pretože čím skôr finančná inštitúcia obdrží potrebné dokumenty, tým skôr budete mať vaše peniaze na účte.

Pridané dňa: 12.11.2021
Späť na Blog

Žiadosť o pôžičku

Chcem si požičať:

plus minus

Počet dní:

plus minus
Chcem si požičať:
Počet dní:
Úrok:
Aukčný poplatok:
Na účet dostanete:
Spolu vrátiť: