Moment...stránka sa načítava
Moment...stránka sa načítava

Blog

Na našom blogu sa môžete dozvedieť množstvo informácií zo sveta financií, taktiež tu nájdete zaujímavé články, doplňujúce informácie o našich službách a možnosti investovania.

Ako sa zmenili sumy stravného?

Príspevky na stravovanie zamestnancov prešli v minulom a tomto roku viacerými zmenami, pričom od 1. októbra 2023 tu máme opätovné zvýšenie sumy stravného. Máte na zvýšené stravné nárok aj vy a s akou sumou môžete počítať?

Nie je to tak dávno, čo sme na našom blogu informovali o tom, že gastrolístky vo svojej papierovej podobe sú prakticky minulosťou a nahrádzajú ich modernejšie gastrokarty. Ani tie však nebude mať niekde v peňaženke každý zamestnanec, pretože stále platí možnosť výberu medzi stravovacou kartou a finančným príspevkom zamestnávateľa na stravovanie. V tomto smere teda od 1. októbra 2023 nedochádza k žiadnym zmenám. Mení sa však suma stravného, a to hneď vo viacerých prípadoch.

Prichádza tretie zvýšenie súm stravného v tomto roku

Počas pretrvávajúceho obdobia rastúcich cien poteší každé zvýšenie príspevkov, mzdy či dôchodkov. V tomto roku sme sa rôznych zvyšovaní dočkali už viackrát. Došlo k zvýšeniu daňového bonusu na deti, prídavkov na deti, štátni zamestnanci sa mohli tešiť z 10 % valorizácie a rovnako došlo dvakrát aj k zvyšovaniu starobných dôchodkov. Menej nápadné, no stále potešiteľné je aj zvýšenie súm stravného, pričom tento rok došlo už k tretiemu zvyšovaniu.

Ak si práve teraz kladiete otázku, prečo k zvyšovaniu „po troške“ dochádza viackrát a nie radšej raz poriadne, tak odpoveď je veľmi jednoduchá. Platí totiž mechanizmus zvyšovania, podľa ktorej sa výška stravného odvíja od mesačného kumulovaného indexu cien jedál a nealkoholických nápojov v reštauračnom stravovaní. Keďže došlo k jeho nárastu, Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR vydalo nové opatrenie, ktorým sa sumy stravného zvýšili o 5,8 %.

Keďže uvedenou zmenou došlo aj k zvýšeniu minimálneho príspevku zamestnávateľa na stravovaciu poukážku a minimálneho finančného príspevku na stravu, tak už od októbra môžete počítať s tým, že vám na obedy či nákup potravín príde od zamestnávateľa viac.

Nové sumy stravného od 1.10.2023

Podľa vyššie uvedeného nového opatrenia sú sumy stravného pri tuzemskej pracovnej ceste pre jednotlivé časové pásma ustanovené vo výške 7,80 eur, pre časové pásmo 5 až 12 hodín, 11,60 eur pre časové pásmo nad 12 hodín až 18 hodín a napokon, 17,40 eur pre časové pásmo nad 18 hodín. Nenechajte sa však pomýliť tým, že ide o sumy stravného určené pre tuzemské pracovné cesty. Ako sme už spomenuli vyššie, odvíja sa od nich napríklad aj maximálny daňový výdavok na stravné pri SZČO, alebo minimálna hodnota gastrolístka bez ohľadu na to, či ide o papierovú poukážku, alebo má elektronickú formu.

Ako sa teda tieto zmeny prejavujú v praxi? Od 1.10.2023 je minimálna hodnota stravovacej poukážky - gastrolístka 5,85 eur (predtým 5,48 eur). Hoci sa toto zvýšenie nemusí zdať ako vysoké, tak ak si porovnáte cenu stravného za minulé roky a spočítate si o koľko viac dostanete od svojho zamestnávateľa na stravné za mesiac, zistíte, že ide o sumy v desiatkach eur. Zamestnávatelia poskytujúci gastrolístky či finančné príspevky na stravovanie musia zároveň po novom počítať s novou minimálnou výškou príspevku predstavujúcu 3,22 eura (teda 55 % z 5,85 eura).

Nové sumy stravného sa týkajú aj SZČO

Až doteraz sme spomínali sumy stravného v súvislosti so zamestnancami, ktorí majú nárok na gastrolístky, resp. finančný príspevok na stravovanie. Týkajú sa však aj každej samostatne zárobkovo činnej osoby, ktorá si uplatňuje preukázateľné výdavky (teda neuplatňuje si paušálne výdavky) a zahŕňa do nich aj stravné. V takom prípade si môže od 1. októbra 2023 zahrnúť do daňových výdavkov 4,29 eur (predtým išlo o sumu 4,02 eur) za každý odpracovaný deň, a to bez potreby ďalšieho dokladovania.

Čo musíte urobiť, aby ste dostali vyššie stravné?

Z pohľadu zamestnanca nemusíte pre zvýšenie stravného urobiť vôbec nič. Povinnosti prispôsobiť sa zmenám vyplývajúcim z nového opatrenia sú na pleciach zamestnávateľa, ktorý navyše musel všetko zapracovať tak, aby ste vyššie stravné dostali už k začiatku októbra. Pre úplnosť však určite odporúčame prepočítať si, v akej sume ste dostali gastrolístky (v elektronickej podobe), prípadne v akej výške vám prišiel finančný príspevok na stravovanie.

Čo dodať na záver? Hoci nárast cien za obedy je viditeľný takmer všade, tak vyššie príspevky na stravovanie sú príležitosťou negatívne dopady zdražovania aspoň trochu zmierniť a podľa nastaveného mechanizmu je pravdepodobné, že ďalšieho zvýšenia sa dočkáme už v blízkej budúcnosti. Určite však ešte nepredbiehajme.

Pridané dňa: 10.11.2023
Späť na Blog

Žiadosť o pôžičku

Chcem si požičať:

plus minus

Počet dní:

plus minus
Chcem si požičať:
Počet dní:
Úrok:
Aukčný poplatok:
Na účet dostanete:
Spolu vrátiť: