Moment...stránka sa načítava
Moment...stránka sa načítava

Blog

Na našom blogu sa môžete dozvedieť množstvo informácií zo sveta financií, taktiež tu nájdete zaujímavé články, doplňujúce informácie o našich službách a možnosti investovania.

Ako sa pripraviť na pracovný pohovor?

Hľadanie novej práce môže byť celkom zdĺhavé a stresujúce. Pracovný pohovor je síce pre mnohých strašiakom, no zároveň ide o skvelú príležitosť, ako sa pred potenciálnym zamestnávateľom ukázať v tom najlepšom svetle a získať vytúžené pracovné miesto. Nejdeme vás však strašiť, práve naopak. Máme pre vás niekoľko tipov, ako sa na pracovný pohovor pripraviť.

Hoci univerzálny recept, ako zaručene dosiahnuť úspech na každom jednom pohovore, ktorý absolvujete, neexistuje, existujú spôsoby, ako šance nakloniť na svoju stranu. Ide predovšetkým o zodpovednú prípravu a ak z pracovných pohovorov pociťujete stres, možno aj trochu tréningu doma pred zrkadlom. Pripravili sme pre vás užitočné tipy, ako sa pripraviť na pracovný pohovor a naopak, čomu sa určite vyhnúť.

Prvý dojem je najdôležitejší

Rovnako ako v mnohých iných situáciách, aj na pracovných pohovoroch platí, že prvý dojem je ten najdôležitejší. Ako ho urobiť? V prvom rade dbať na svoj vzhľad, vystupovanie a oblečenie. To, že by ste mali prísť upravený snáď ani netreba zdôrazňovať, dôležité je tiež slušne sa pozdraviť a nadviazať očný kontakt. Kľúčové je aj vybrať si to správne oblečenie. Kým pri pohovoroch na niektoré pozície je štandardom oblek, pri kreatívnych pozíciách napríklad v reklamnej agentúre, pokojne zvoľte menej formálne oblečenie.

Urobte si dôležitú domácu úlohu

Pred pracovným pohovorom je dôležité zodpovedne si splniť domácu úlohu a čo najviac zistiť o obsadzovanej pozícii aj o potenciálnom zamestnávateľovi. Veľmi zlý dojem urobí, ak nemáte ani predstavu o tom, čo súvisí s pracovnou pozíciou a čomu sa venuje daná firma. Nielenže budete schopný lepšie reagovať, ale týmto spôsobom aj ukážete, že o prácu máte úprimný záujem. Zároveň, pred vašim potenciálnym zamestnávateľom ukážete proaktívnosť a schopnosť samostatne zisťovať informácie.

Neklamte o svojich schopnostiach

V životopise uvádzajte iba pravdivé údaje, a to nielen o svojich skúsenostiach, ale aj schopnostiach. Príklady ani netreba dlho vyberať a každému, kto organizuje pohovory sa už niečo podobné určite stalo. Účastníčka mala v životopise napísané, že je expert na asertívne správanie. Po otázke, aké techniky ovláda a ktoré by využila v praxi pri svojej práci, žiaľ ani nevedela, že vôbec nejaké techniky asertívneho správania existujú. Preto platí, buďte sám sebou a nesľubujte nemožné, pretože aj keď miesto získate, tak v skúšobnej dobe ľahko „pohoríte“.

Ukážte ochotu učiť sa

Na každom pracovnom pohovore sa môže stať, že nebudete vedieť pohotovo zareagovať, prípadne vôbec odpovedať. V takom prípade je dôležité nepodliehať panike, pracovný pohovor totiž nie je vysokoškolská skúška. Takúto situáciu ľahko zvládnete, ak preukážete ochotu učiť sa nové veci a zdokonaľovať sa. Kľudne odpovedajte v zmysle „že uvedenú oblasť vnímate pre seba ako príležitosť na zlepšenie“. Určite ale nezačnite gúľať očami, prípadne s odpoveďou, že neviete.

Nezostávajte ticho a nebojte sa klásť otázky

Bežnou súčasťou pracovných pohovorov je možnosť klásť otázky potenciálnemu zamestnávateľovi. Tento priestor určite využite a nezostaňte ticho. Takto totiž dáte najavo, že vám na danej pozícii naozaj záleží. Spýtajte sa napríklad na to, ako by vyzeral váš bežný pracovný deň, ako prebieha proces zaúčania, prípadne sa nebojte opýtať na ciele spoločnosti pre najbližšie obdobie.

Nezabúdajte, že pracovný pohovor je dôležitým začiatkom vašej kariéry, vstupenkou na vysnívané pracovné miesto a zároveň môže ísť o základný kameň úspešnej spolupráce medzi vami a zamestnávateľom. Prílišnú strojenosť šikovný personalista ľahko odhalí, no zároveň by ste nemali spoliehať ani na čistú improvizáciu.

Pridané dňa: 27.04.2023
Späť na Blog

Žiadosť o pôžičku

Chcem si požičať:

plus minus

Počet dní:

plus minus
Chcem si požičať:
Počet dní:
Úrok:
Aukčný poplatok:
Na účet dostanete:
Spolu vrátiť: