Moment...stránka sa načítava
Moment...stránka sa načítava

Blog

Na našom blogu sa môžete dozvedieť množstvo informácií zo sveta financií, taktiež tu nájdete zaujímavé články, doplňujúce informácie o našich službách a možnosti investovania.

Filozofia udržateľnosti je aktuálna nielen kvôli ochrane prírody, ale aj pre lepšie hospodárenie s peniazmi

Filozofia udržateľnosti, a to či už z pohľadu environmentálneho alebo finančného je čoraz zaujímavejšia nielen pre jednotlivcov, ale aj väčšie či menšie spoločnosti. Aké je to teda byť „zelený“? Zistite, čo vám prinesie uvedomelé nakupovanie a zodpovedný prístup k životnému prostrediu. Začať môžete už dnes!

Hoci sme nechceli začínať zlými správami, v súvislosti s témou životného prostredia to snáď ani inak nejde. Ľudské aktivity totiž naše okolie zaťažujú čoraz viac a zdá sa, že klimatická zmena je iba ťažko odvrátiteľnou hrozbou. Hneď na druhú stranu pre vás máme aj radostnejšie správy. Stále viac firiem, ale aj jednotlivcov sa snaží hľadať spôsoby, ako fungovať tzv. trvalo udržateľným spôsobom. Hlavným cieľom pritom nie je iba chrániť životné prostredie, ale tiež ušetriť peniaze a veci, ktoré už vlastníte a využívať ich ešte efektívnejšie. Ak neviete, ako začať, možno vás inšpiruje princíp reuse-reduce-recycle stojaci na troch základných pilieroch.

Princíp reuse-reduce-recycle a jeho zavedenie do praxe

Tento princíp sa označuje aj ako RRR a jeho význam v doslovnom preklade je opätovne použiť, zredukovať a recyklovať. Svoju popularitu si získava najmä vďaka svojej jednoduchosti, pozostáva totiž z jednoduchých zásad, ktoré sa ale pri každodennom dodržiavaní dokážu postarať o citeľnú zmenu. Nielen množstvom odpadu, ktoré vaša domácnosť vyprodukuje, ale aj finančnými úsporami.

Konkrétne spôsoby, ako uviesť princípy RRR do praxe necháme na vás, predstavíme vám ale jednotlivé piliere tohto princípu. Základom je uvedomelé nakupovanie vecí, kedy nakupujete skutočne iba to, čo potrebujete (reduce - zredukovanie nákupov). Následne je dôležité zakúpené veci aj naplno využiť a vyhnúť sa vyhadzovaniu toho, čo by ešte vám alebo niekomu inému mohlo dobre poslúžiť (reuse – znovu použiť). Napokon, ak vec definitívne doslúži a nie je možné ju ďalej používať, zostáva ju pripraviť na recykláciu (recycle) a vyhodiť, samozrejmosťou by teda malo byť minimálne triedenie odpadu.

Opätovné použitie – vdýchnite nový život starým veciam

Každý z troch pilierov princípu RRR má svoj význam, no zvláštnu pozornosť treba venovať práve znovu-použiteľnosti niektorých vecí. Mnohé veci, ktoré sa nám totiž už zdajú ako staré totiž končia na skládke aj napriek tomu, že inému by ešte poslúžili. Medzi najčastejšie patrí stará sedačka, posteľ, bicykel, ktorým je lepšie (hoci aj za odvoz) pohľadať nového majiteľa. Napríklad takej sedačke môže čalúnnik doslova vdýchnuť nový život. Pohľadajte preto vo svojom okolí možnosti, kam so starými vecami, ktoré sú síce stále použiteľné, no už ich nepotrebujete.

Celá snaha o opätovné použitie sa ale nemusí týkať iba nábytku či starých bicyklov. Svojou troškou k opätovnému použitiu vecí môžete prispieť aj iným spôsobom, a to napríklad využívaním špeciálnych kontajnerov na darovanie použitého oblečenia či po novom aj dôsledným vracaním PET fliaš do zberných automatov.

Uvedomelé nakupovanie nie je o kúpe toho najlacnejšieho

V súvislosti s princípom RRR sa často spomína aj tzv. uvedomelé nakupovanie. V tomto smere ide o to, že sa nielenže vyhýbate impulzívnemu nakupovaniu zbytočností, ale zároveň si vyberáte veci, ktoré sú síce možno drahšie a vyrobené z ekologických materiálov, no vydržia omnoho dlhšie. Treba si tiež uvedomiť, že záplava lacného tovaru, ktorý sa po krátkom čase vyhadzuje je v konečnom dôsledku katastrofou nielen pre životné prostredie, ale aj pre vašu peňaženku.

Pridané dňa: 01.04.2022
Späť na Blog

Žiadosť o pôžičku

Chcem si požičať:

plus minus

Počet dní:

plus minus
Chcem si požičať:
Počet dní:
Úrok:
Aukčný poplatok:
Na účet dostanete:
Spolu vrátiť: